Trageri reale ale F-16 românești cu sprijinul JTAC. Țintele - marcate în premieră de la sol și angajate cu muniții ghidate laser lansate de F-16

F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Avioanele F-16 și elicopterele IAR-300 SOCAT românești au executat trageri reale la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan cu sprijinul specialiștilor JTAC (Joint terminal attack controller), unitate de nișă în cadrul Armatei române.

JTAC (Joint terminal attack controller) este detașamentul care reprezintă o unitate de nișă, mai puțin cunoscută în cadrul Armatei noastre, care acționează de la sol în sprijinul aviației. Practic e vorba despre un element non-radar ce vine în sprijinul aviației pentru a atinge cu succes ținta.

Exercițiul în care au fost implicate F-urile și elicopterele SOCAT a fost realizat în apropierea celei de-a 36 aniversări a Centrului de Perfecționare ISR, Parașutiști si JTAC. 

Specialiștii Joint Terminal Attack Controller- JTAC, în apropierea celei de-a 36 aniversări a Centrului de Perfecționare ISR, Parașutiști si JTAC au sărbătorit prin instruire: au asigurat controlul terminal al misiunilor de sprijin aerian apropiat pentru aeronavele de luptă F-16 Fighting Falcon și elicopterele IAR-330 SOCAT care au executat trageri reale la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan”, precizează MApN.

Un element de noutate l-a constituit marcarea de la sol a țintelor, care au fost angajate cu muniții ghidate laser lansate de aeronavele F-16 Fighting Falcon, astfel încât specialiștii JTAC cât și piloții aeronavelor si-au perfecționat semnificativ tacticile, tehnicile și procedurile specifice.Le mulțumim pentru sprijin celor care fac legătura între cer și pământ!”, mai transmite Ministerul Apărării Naționale.

Foto MApN

1. -imagine fara descriere- (jtac_41485000.jpg)

2. -imagine fara descriere- (jtac-trageri_67199400.jpg)

3. -imagine fara descriere- (jtac-trageri-3_39217600.jpg)

4. -imagine fara descriere- (jtac-trageri-2_95158600.jpg)

 

JTAC, o unitate de nișă și de elită

 

Amintim că în vara lui 2020, colonelul Gabriel Carpiuc, comandantul Centrului de Instruire pentru ISR (Informații Supraveghere și Recunoaștere), parașutiști, operații speciale și JTAC General Grigore Baștan, a făcut referiri despre pregătirea militarilor români care urmează sau încadrează structuri ISR, parașutiști și JTAC. 

„Misiunea noastră de bază este de a detalia acțiunile care se pot efectua în sprijinul comandantului de la sol cu ajutorul aviației. (...) Acționăm de la sol. Practic suntem un element non-radar care aduce aviația cât mai aproape și cât mai precis asupra țintelor”, preciza la vremea respectivă colonelul Gabriel Carpiuc, într-un reportaj realizat de Radio România Actualități.

Iar profesionalismul tehnicienilor români, nu doar specialiștilor JTAC, este apreciat și de principalul nostru partener strategic. La finalul lunii iunie a acestui an, Grupul 31 de Mentenanță al Forțelor Aeriene ale SUA a venit în România pentru a instrui mai mulţi tehnicieni români din cadrul Forțelor Aeriene Române, ca parte a programului F-16 Fighting Falcon.

Sergentul-major Brian Johnston, șeful Grupul 31 de Mentenanță al U.S. Air Force a venit în România alături de o echipă de cinci aviatori americani (n.r tehnicieni), la Baza 86 Aeriană Borcea, pentru a instrui mai mulţi tehnicieni români în ceea priveşte lucrările de mentenanţă şi întreţinere pentru avioanele F-16 fiind impresionați de partea română.

De precizat că România deține o escadrilă completă de avioane F-16 Fighting Falcon formată din 17 aparate cumpărate din Portugalia. În acest moment țara noastră se află în proces de a achiziționa încă două escadrile din Norvegia, mai exact 32 de avioane. Cele trei escadrile au obiectiv asigurarea tranzitului către generația a V-a F-35 Lightning II. Totodată, începând de anul viitor avioanele MiG-21 LanceR vor fi retrase din serviciu.

CITEȘTE ȘI: Tehnicienii români din programul F-16, lăudați de șeful Grupul 31 de Mentenanță al U.S. Air Force: Modul în care lucrează România e diferit

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel