Modernizăm tancurile sau achiziționăm altele noi?
În ceea ce privește tancurile aflate sub comanda Forțelor Terestre Române, președintele AORR spune că trebuie efectuată o analiză profundă pentru a decide dacă mergem pe varianta modernizării ori achiziționăm tancuri noi.
„Noi încă avem tancul T-55, care nu mai poate fi considerat un tanc de luptă, dar este foarte bun în misiuni de apărare. Avem tancul TR-85 varianta nemodernizată care trebuie să treacă prin revizii și avem tancul TR-85M1 care s-a dovedit a fi un tanc foarte bun. Trebuie păstrată permanent modernizarea.
Trebuie efectuată o analiză profundă pentru a vedea dacă mergem pe o variantă hibrid, tancuri vechi modernizate sau tancuri noi. Spre exemplu Ungaria, care are doar un batalion de tancuri și nu cinci cum are România, a ales să cumpre tancuri noi Leopard 2”, ne-a declarat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.
Războiul T. - T. „Tancul nu a dispărut”
Acesta a amintit că deși războiul viitorului pare a fi unui informațional, nu trebuie negrijată nici componenta „acțiunii de tip clasică în varianta modernă”.
„E necesară o viziune legată de cum se configurează acțiunea militară a viitorului. Eu îl citez des pe Stoltenberg care la un momen dat a spus un lucru foarte înțelept: războiul viitorului va fi între T și T. Adică între Twitter și Tank. Deci să nu uităm nici de Twitter, de războiul informațional, de războiul hibrid, de războiul cibernetic, dar nici de acțiunea de tip clasică în variantă modernă.
Tancul nu a dispărut. Încă își menține abilitatea ca forță, ca echipament modern”, a mai precizat generalul (r) Bălăceanu care a amintit în acest sens de exercițiul amplu al NATO, Defender Europe 20, anulat din cauza pandemiei de COVID-19, dar care era centrat pe mobilitatea echipamentelor militare grele din SUA în Europa.
„Din moment ce Pentagonul gândește la un asemenea lucru, echipamentele clasice, tancuri, transportoare blindate, artilerie tractată, toate acestea își mențin valabilitatea cu o singură condiție. Aceea a modernizării continue. SUA au demonstrat ce înseamnă un echipament bun pe care să îl modernizezi tot timpul. Avem exemplu C-130 care este o aeronavă din anii 1960 și care este încă operațională și îndeplinește o multitudine de misiuni plecând de la transportul de trupe, de materiale, de transport pentru desant parașutat și inclusiv la cel de sprijin de foc pentru forțele de operațiuni speciale”, spune generalul român.
2% din PIB va însemna mai puțin după pandemie. Modernizarea Forțelor Terestre trebuie să continue
Președintele AORR s-a aplecat și asupra programelor de înzestrare ale Forțelor Terestre care trebuie să continue. Dar atrage atenția că 2% din PIB va însemna mai puțin după pandemia COVID-19 care a afectat grav economia statelor lumii.
„Forțele Terestre au două programe importante și probabil vom avea și un al treilea program. I se simte necesitatea. Avem programul de Piranha 5 care trebuie dezvoltat și care e necesar.
Pe de altă parte a început programul legat de achiziționarea și apoi producția în țară a platformelor de transport IVECO. Necesitatea acestui program se vede în modul în care a acționat Armata în această pandemie, mai ales pe problematica ordinii publice, și anume autoturismele de teren, blindate și neblindate, acele Humvee. Probabil un asemenea program va căpăta prioritate pentru perioada următoare. Acum foarte important este ca aceste programe să își găsească continuitatea în condițiile în care PIB-ul va scădea și 2% alocat Apărării va însemna mai puțin.
Și atunci, programele începute pentru Forțele Terestre care sunt de actualitate ar trebui continuate”, a conchis generalul (r) Bălăceanu.
Înceea ce privește programul Piranha 5, „ultimele date arată că programul s-a dezghețat. În sensul în care se găsesc soluții pentru problemele care erau mai ales pe problematica sistemului CIS a sistemului de comunicații și informatică”.
„Problemele erau legate de nerespectarea unor clauze pentru ca produsul să fie românesc. Nu se agrease de către producător să folosim produsul românesc și era o implicare mai mică a industriei naționale de apărare. Ar fi o veste bună că s-au găsit soluții. Dar sigur că există întârzieri și se vor mai adăuga alte întârzieri legate acum de situația cu epidemia. Dar este un program care are perspectivă de continuare”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News