Totul pentru drone de ultimă generație. Războiul din Ucraina a convins Marea Britanie să investească o sumă colosală, devenind liderul producției de drone

Cătălin Costea |
Data publicării:
Watchkeeper, în timpul unei operațiuni a Royal Army în Afganistan, sursă foto: Thales
Watchkeeper, în timpul unei operațiuni a Royal Army în Afganistan, sursă foto: Thales

Marea Britanie va aloca suplimentar 4,5 miliarde de lire sterline (5,7 miliarde de dolari) în următorul deceniu pentru dezvoltarea de noi drone de luptă, angajându-se să-și echipeze cât mai rapid toate categoriile de forțele armate cu sisteme avansate de luptă fără echipaj.

Planurile se află în centrul noii Strategii privind dronele de luptă (PDF), anunțată pe 22 februarie, document care se bazează direct pe analiza războiului din Ucraina și urmărește să transforme Marea Britanie într-un lider mondial în producția de drone.

2. -imagine fara descriere- (d1b49b43-a147-4a57-86c6-ec613160c932_67637600.jpg)

„Am învățat și vom continua să învățăm lecții importante legate de tehnologia fără echipaj din războiul din Ucraina, inclusiv dezvoltarea și furnizarea de sisteme de lovire aeriană și maritimă fără echipaj”, se precizează în documentul britanic care să întinde pe 11 pagini.

Scopul principal este de a dezvolta și produce drone din patru categorii cheie: eliminarea minelor navale, atac unidirecțional, transport greu și ISR (informații/supraveghere/recunoaștere).

De asemenea, în document se recunoaște că cea mai dificilă luptă în Ucraina a fost cea privind logistica, găsirea și lovirea sistemelor fără echipaj, din cauza unui nivel al războiului electronic (EW) „nemaivăzut anterior”.

De asemenea, gradul ridicat de pierdere a sistemelor a impus crearea de noi tipuri de capabilități bazate pe tehnologii dezvoltate inițial pentru sectorul comercial. Această tendință, observă Londra, a condus la apariția unui „model de cost diferit” pentru achiziția de drone.

Marea Britanie a stabilit deja un nou „model de achiziție și suport” pentru livrarea sistemelor fără echipaj achiziționate de Ucraina din Regatul Unit, care a înregistrat „dezvoltarea capabilităților într-un ritm de relevanță operațională măsurat în zile, uneori în ore”.

 

Marea Britanie a reușit să mențină în Ucraina cicluri de asistență 24/7

 

3. Watchkeepe... (watchkeeper_94522300.png)

Watchkeeper X, sursă foto: Thales

În colaborare cu companii de drone mai vechi și noi, Marea Britanie se mândrește că a reușit să mențină în Ucraina cicluri de asistență „24/7”, „cu un flux direct de date în prima linie, capabil să ruleze sprinturi de capacitate în pofida amenințărilor și a nevoii de adaptare”, după cum se precizează în Strategia utilizării dronelor.

La începutul acestei luni, Regatul Unit s-a angajat să furnizeze Kievului mii de drone FPV (First Person View) finanțate printr-un pachet de sprijin de 200 de milioane de lire sterline (253 de milioane de dolari) și în cadrul unui efort mai larg al coaliției europene de a transfera un milion de drone.

Documentul britanic avertizează, de asemenea, că adversarii „își dezvoltă capacitățile în ritm susținut”, ceea ce „obligă” Regatul Unit la menținerea unui avantaj tehnologic competitiv.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel