Toți pașii au fost parcurși: Iohannis a promulgat legea, iar un sistem Patriot românesc ajunge în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul Patriot, foto: regimentul 74
Sistemul Patriot, foto: regimentul 74

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi. Legea privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor în 3 septembrie.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.

De asemenea, potrivit legii, "se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales - (FMS) pentru achiziţionarea a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special".

Totodată, Ministerul Apărării Naţionale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol. 

Amintim că, marți, 3 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul Guvernului privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi. S-au înregistrat 245 de voturi ''pentru'', 29 contra şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american. 

Votul de marți, 3 septembrie, de la Camera Deputaților vine după ce, luni seara, și Senatul a aprobat legea. Următorul pas pentru intrarea în vigoare a legii este ca președintele Klaus Iohannis să o promulge. După promulgare, Guvernul va emite o hotărâre pentru ca actul de donaţie să devină aplicabil.

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari - cel mai mare contract de achiziție de până acum.- pentru cumpărarea a patru sisteme Patriot. Primul sistem a fost livrat în 2020. România a primit până acum patru sisteme, dintre care două operaționalizate, iar două sunt în curs de operaționalizare.

De asemenea țara noastră va achiziționa încă trei sisteme Patriot, dar detaliile legate de furnizarea acestor baterii încă rămân a fi stabilite împreună cu partenerul american.

Ucraina va primi cinci dintre cele mai recente baterii de apărare aeriană în urma rezultatelor celui de-al 75-lea summit NATO de la Washington. Patru baterii Patriot și o baterie Samp/T vor fi furnizate de Statele Unite, România, Germania, Țările de Jos, respectiv de Italia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel