Toți ochii sunt îndreptați spre Rusia: Operațiuni speciale cu iz de spionaj. Un important cablu submarin de comunicații a fost avariat

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Forțele Navale ale Norvegiei, sursă: US Naval Institute
Forțele Navale ale Norvegiei, sursă: US Naval Institute

În noiembrie 2021, Institutul Norvegian de Cercetări Marine (INR) a emis un comunicat de presă în care anunța că rețeaua de monitorizare subacvatică „Lofoten-Vesterålen” (LoVe), formată din mai multe „noduri” de senzori, legate prin cabluri subacvatice a fost scoasă din serviciu și că o investigație pentru sabotaj fost încredințată serviciului norvegian de contraspionaj - PST (Politiets Sikkerhetstjeneste).

Autoritățile de la Oslo au observat dispariția unei părți dintr-un cablu extern al acestei rețele oceanografice, ale cărei date sunt folosite și de Institutul Norvegian de Cercetare pentru Apărare (FFI - Forsvarets Forsknings Institutt) pentru a detecta posibila trecere a submarinelor în Marea Norvegiei.

Momentan, ancheta este încă în curs. Dacă ipoteza sabotajului este adevărată, atunci toți ochii ar trebui să fie îndreptați spre Rusia, care, prin Direcția sa principală de cercetare în ape adânci (GUGI), are capacitatea de a opera în abisurile oceanelor.

 

Ce se va întâmpla cu acest al doilea incident, recent raportat de autoritățile norvegiene privind cablul submarin de comunicații Svalbard?

 

Dat în funcțiune în 2004 pentru Centrul Spațial Norvegian, cablul este desfășurat între Andøya și arhipelagul Svalbard, unde se află o stație cheie pentru colectarea datelor de la sateliții cu orbită polară. Pe 7 ianuarie, unul dintre cele două cabluri de fibră optică a încetat să mai funcționeze.

Într-o declarație, Space Norway a precizat că „nu este clar cum a avut loc incidentul”, adăugând că va fi nevoie de o navă de cablu pentru a efectua reparațiile necesare.

Potrivit aceleiași surse, problema a fost identificată între km 130 și km 230 de Longyearbyen (Svalbard), unde cablul se află la o adâncime semnificativă.

Pentru moment, sistemul încă funcționează datorită celui de-al doilea cablu care nu a fost deteriorat. Între teritoriul continental norvegian și Insulele Svalbard sunt întinse două cabluri submarine de 1.375, respectiv 1.339 km. Preocuparea constă în faptul că nu mai există redundanță.

În mod clar, dacă și acesta ar suferi pagube, accesul la internet de mare viteză ar fi întrerupt pentru arhipelagul Svalbard... și pentru stația satelitară „Svalsat”, care, potrivit presei norvegiene, este „cea mai mare din lume” cu peste 100 de antene de satelit.

„Locația sa, la o latitudine de 78° N - la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord, face stația „Svalsat” unică în furnizarea de suport tuturor operatorilor care dispun de sateliți aflați pe orbite polare”, potrivit publicației Barents Observer.

 

Serviciile norvegiene au demarat o anchetă

 

Pe 9 ianuarie, ministrul norvegian al Justiției și Securității Publice, Emilie Enger Mehl, a declarat că serviciile sale monitorizează „îndeaproape” situația privind avarierea cablul submarin.

GUGI (Unitatea Militară 40056) a fost înființată în 1976. Potrivit publicației Global Security, militarii din această unitate execută, în principal, misiuni în ape de mare adâncime pentru sabotarea cablurilor de comunicații, instalarea de senzori de mișcare și colectarea epavelor de nave, aeronave și sateliți. Militarii din această unitate lucrează la adâncimi de 3.000 – 6.000 de metri în minisubmarine.

Dmitri Kornev, editor la site-ului Military Russia, a explicat pentru publicația Izvestia că, în anii 1980 -2000, dispozitive aparținând GUGI au efectuat misiuni speciale în Marea Japoniei, Atlanticul de Nord și Arctica.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel