Tot ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul pentru Europa din R. Moldova | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Maia Sandu, în timpul adunării „Moldova Europeană”. Foto: Administrația Prezidențială de la Chișinău
Președintele Maia Sandu, în timpul adunării „Moldova Europeană”. Foto: Administrația Prezidențială de la Chișinău

DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 18 octombrie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.

Invitații lui Tudor Curtifan din această săptămână din cadrul podcastului „Obiectiv EuroAtlantic” Angela Grămadă, președintele think tank-ului EGSA, Cătălin Done, vicepreședinte EGSA și jurnalistul de externe Mihai Isac. Cei trei experți se vor axa pe alegerile cruciale care vor avea loc în Republica Moldova pe data de 20 octombrie 2024.

Emisiunea e live, începând cu ora 11:00, vineri, 18 octombrie 2024.

Youtube video image

Vor fi analizate alegerile prezidențiale, cei mai importanți candidați, obiectivele partidei ruse și războiul hibrid intens asupra Moldovei, destabilizarea R. Moldova de către Moscova, regiunea transnistreană, precum și referendumul pentru integrare. Ce se va întâmpla la Chișinău după 20 octombrie în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor va fi un alt punct major de interes al dezbaterii.

Multe alte subiecte în strânsă legătură cu alegerile prezidențiale și referendumul de duminică vor fi dezbătute de cei trei experți.

Momentul e cu adevărat crucial pentru drumul spre Vest al Republicii Moldova.

Duminică Republica Moldova va avea de ales între consolidarea parcursului european sau reluarea legăturilor cu Moscova. Alegerile prezidențiale din 20 octombrie vor coincide și cu referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Maia Sandu este creditată cu 36% din intenţiile de vot în primul tur, conform unui sondaj recent realizat de think tank-ul moldovenesc WatchDog și citat de Agerpres, experţii mizând pe victoria ei "probabilă" în turul al doilea pe 3 noiembrie.

De cealaltă parte, Alexandr Stoianoglo, un fost procuror în vârstă de 57 de ani susţinut de socialiştii pro-ruşi, este cu mult în urmă, fiind cotat cu 10% din intenţiile de vot.

În ceea ce priveşte referendumul care vizează înscrierea în Constituţie a obiectivului european, aproape 54% se declară favorabili, iar 35% sunt împotrivă, aproximativ jumătate percepând Rusia ca pe o ameninţare, conform aceluiaşi sondaj.

Rusia "şi-a schimbat strategia folosind un şir de candidaţi, dintre care unii pretind că sunt pro-europeni, pentru a desfăşura o campanie complexă de dezinformare" care vizează în principal referendumul, a cărui rată de participare la vot va fi atent analizată.

Partidele pro-ruse au lansat o campanie de boicot şi, dacă nu se atinge pragul de 33% din alegătorii înregistraţi necesar pentru validarea rezultatelor, traseul european al Moldovei ar fi puternic fragilizat.

Emisiunea poate fi urmărită începând din 18.10.2024 cu ora 11:00, atât pe pagina de Facebook DefenseRomania, cât și pe www.DefenseRomania.ro și celelalte platforme ale publicației noastre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel