Tot ce nu știai despre Operațiunea Kursk. De ce Ucraina a țintit penetrarea rețelei feroviare a Rusiei și de ce respingerea ucrainenilor va dura între una și trei luni

Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Profesorul Radu Carp, expert în spațiul ex-sovietic, a prezentat câteva aspecte mai putin știute despre Operațiunea Kursk a ucrainenilor în Rusia.

În această săptămână preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Armata Ucrainei a preluat controlul asupra a 74 de localităţi din regiunea rusă Kursk.

Ucrainenii au câștigat din 6 august 2024, de când au intrat în Kursk, mai mult teritoriu decât au făcut-o rușii în Ucraina în 2024. 

Desigur, nu există linii stabile ale frontului și nu e clar dacă ucrainenii se vor retrage organizat în momentul în care o grupare mare de forțe ruse va ajunge în regiune, posibil dislocată de pe frontul de est, ceea ce ar duce și la atingerea obiectivului de a mai lua presiune de pe direcția Donețk unde rușii se află încă în ofensivă.

Dar la nivel de imagine Operațiunea Kursk și pătrunderea Armatei Ucrainei în Rusia arată foarte rău pentru regimul Putin.

 

De ce obiectivul principal a fost penetrarea rețelei de căi ferate a Rusiei? Într-un sistem digitalizat, ucrainenii dețin acum informații privind transportul militar de armament în Federație

 

2. Foto: Mini... (rusia-armament-tancuri-trnasport-militar-cai-ferate_21005400.png)

Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Profesorul  Radu Carp, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti și director al Departamentului de Politici Publice, Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, a explicat situația de la Kursk, precum și de ce obiectivul principal al Ucrainei era penetrarea rețelei de căi ferate a Rusiei. 

„Prima sarcină a trupelor ucrainene nu a fost să ocupe operatorul de gaz (nici acum nu este clar dacă dețin controlul, oricum acesta este gestionat de la Moscova), ci gara din localitate.

Federația Rusă are un sistem de căi ferate complet digitalizat, astfel încât odată intrat în sistemul unei stații de tren, oricât de mici, ai acces la întregul sistem. Se pare ca ucrainenii au intrat astfel în sistemul căilor ferate ruse și au văzut rutele transporturilor de armament. Schimbarea totala a sistemului dă mari bătăi de cap IT-iștilor de la Moscova în acest moment”, a explicat Radu Carp, într-o analiză postată pe pagina personală de Facebook.

 

Putin nu prea are soluții. Respingerea uităților ucrainene special anternate pentru astfel de misiuni, și susținute de infanteria ușoară, e o mare provocare și ar putea dura între o lună și trei luni

 

3. Militari r... (soldat-rusia_35244600.jpg)

Militari ruși în timpul unor exerciții, Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

„Un alt aspect care nu se discută ține de natura trupelor dislocate de Armata ucraineană. E vorba de trupe antrenate în avansul prin zone dificile, sprijinite de infanterie ușoară, SUV-uri, etc. Armata rusă nu are astfel de trupe în componența sa, de aceea este dificil să intervină. Nu poți mobiliza soldați echipați pentru lupte urbane, susținuți de tancuri grele, împotriva unor rangeri cu jeep-uri (simplificând situația).

O variantă este aducerea trupelor în Kursk cu elicopterele dar trupele ucrainene au demonstrat că acestea pot fi ușor țintite de drone. Prin urnare, Putin nu are solutie deocamdată la Operațiunea Kursk.

Incursiunea in Kursk a fost posibila cu ajutorul blocării comunicațiilor dintre forțele ruse. De unde a avut Ucraina mijliace de EW (până acum a dus lipsă)? Nu am raspuns...Operatiunea Kursk nu ar fi fost posibilă fără plasarea bateriilor Patriot în apropiere de granița ruso-ucraineană.

Eliminarea trupelor ucrainene din Kursk va dura între 1 si 3 luni. Marea problemă a trupelor ucrainene este menținerea unor supply lines în adancimea teritoriului rus. Este de fapt aceeași problemă cu care se confruntă trupele ruse în Donbas. Ucraina încearca crearea unor depozite temporare de muniție și hrană, teritoriul o ajută (păduri dese)”, a conchis profesorul Carp.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel