Generalul Ștefan Dănilă, șef al Statului Major General al Armatei Române (1 ianuarie 2011 - 1 ianuarie 2015), a făcut câteva referiri interesante cu privire la șansele ca pilotul unui avion Su-27 să poată lovi cu aripa elicea unei astfel de drone pentru a-i cauza prăbușirea.
Amintim că americanii au anunțat ieri că două avioane rusești de tip Su-27 Flanker au zburat intenționat în fața unei drone de cercetare MQ-9 deasupra apelor internaționale ale Mării Negre, în timp ce au eliberat kerosen pe UAV. Ulterior, unul dintre avioane a lovit cu aripa elicea dronei americane. Din cauza avariilor operatorii americani au prăbușit drona în Marea Neagră.
În contextul în care SUA au anunțat incidentul la 12 ore de la eveniment, e limpede că fiecare cuvânt din comunicat a fost extrem de bine calculat.
Top Gun rusesc în Marea Neagră? Scenariul în care un Su-27 a lovit cu aripa elicea unei drone MQ-9 Reaper are o probabilitate „redusă”. Explicația expertului
Su-27 rusesc, în timpul unei interceptări
Generalul (r.) Ștefan Dănilă, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major, remarcă o notă ambiguă în mesajul dat publicității de SUA. El precizează că avioanele Su-27 nu au posibilitatea de a „arunca combustibil”, și explică faptul că dată fiind anvergura fiecărei aeronave, posibilitatea de a lovit cu cu aripa avionului elicea dronei e „cel mult redusă”.
Generalul (r.) Dănilă mai adaugă că e posibil să fie vorba de o interpretare rapidă a unor date de zbor. El a subliniat că e posibil să vorbim de o angajare periculoasă în care piloții ruși au dus Su-27 la mică distanță de UAV și i-au afectat zborul cu jetul reactoarelor.
„Apropiere nesăbuită, afectarea siguranței zborului. Mesajul de temporizare a escaladării este evident. Introducerea unor elemente de protecția mediului induce însă o notă ambiguă în mesaj. Su-27 nu are posibilitatea de a “arunca combustibil” în exterior, iar pilotul nu poate lovi cu levierul elicea. Dată fiind anvergura fiecărei aeronave, posibilitatea de a lovi cu aripa Su-27 (anvergura 15m) elicea MQ-9 (anvergura 20m) este cel mult redusă.
Iar posibilitatea de a avea această informație (aripa a lovit elicea) este minimă, poate fi doar o interpretare rapidă a unor date de zbor.
Ar fi mai probabil ca avioanele rusești să fi pus în pericol aeronava americană prin trecerea prin fața aeronavei, la mică distanță și afectarea zborului cu jetul reactoarelor. O posibilă angajare a aeronavei americane prin atingerea cu aripa a corpului UAV ar demonstra o tehnică de pilotaj performantă din partea piloților ruși”, a explicat fostul șef al Statului Major, pe o rețea de socializare.
El a conchis că din punct de federe geopolitic „evenimentul pare să fie util rușilor, mai ales în perspectiva apropiatei vizite a președintelui chinez. Deocamdată, SUA nu dorește escaladarea”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News