,,Suntem îngrijorați că acest pilot nu a fost conștient de cât de aproape a fost de a provoca o coliziune", se arată într-un comunicat de presă al Comandamentului Indo-Pacific (INDOPACOM).
O înregistrare video difuzată joi de Comandamentului Indo-Pacific al SUA pe rețelele de socializare arată cât de periculos de aproape s-a apropiat avionul chinez de aeronava americană.
Incidentul este doar cel mai recent dintr-o lungă serie de interceptări periculoase efectuate de avioanele militare ale Chinei
,,Interceptarea a fost efectuată pe timp de noapte, cu vizibilitate limitată, într-o manieră contrară regulilor și normelor internaționale de siguranță aeriană. Avioanele militare, atunci când se apropie în mod intenționat de o altă aeronavă, trebuie să opereze cu profesionalism și să acorde atenția cuvenită siguranței altor aeronave'', se precizeaza in comunicatul INDOPACOM.
Incidentul este doar cel mai recent dintr-o lungă serie de întâlniri apropiate (180 din toamna anului 2021) între avioanele americane și chinezești pe care Departamentul Apărării le-a calificat drept "nesigure" și "neprofesioniste", potrivit The Aviationist.
,,Suntem îngrijorați că acest pilot nu a fost conștient de cât de aproape a fost de a provoca o coliziune", se mai arată în comunicat.
Interceptarea neprofesionistă are loc la scurt timp după ce Pentagonul a publicat recent detalii despre o "creștere bruscă" a numărului de interceptare agresivă a avioanelor militare americane și aliate de către avioanele de luptă chinezești.
Săptămâna trecută, Pentagonul a publicat materiale video și descrieri a 15 cazuri recente a ceea ce a numit "comportament operațional coercitiv și riscant" al Armatei Populare de Eliberare a Chinei împotriva aeronavelor americane, deși niciunul dintre acestea nu a implicat un avion de vânătoare chinez care să hărțuiască un bombardier american.
Potrivit unui oficial american, niciunul dintre cele 15 cazuri de comportament "riscant și coercitiv" al piloților chinezi publicate de PACOM săptămâna trecută nu a implicat bombardiere americane.
Beijingul revendică în mod ilegal cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud și a construit baze militare pe insule artificiale - după ce anterior a dat asigurări că nu va face acest lucru. Pe lângă disputele teritoriale cu vecinii din Asia de sud-est, China continuă să efectueze zilnic zboruri militare pentru a sonda apărarea Taiwanului, potrivit FlightGlobal.
,,Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze - în siguranță și în mod responsabil - acolo unde legile internaționale o permit", adaugă PACAF.
,,Forța mixtă a Comandamentului Indo-Pacific al SUA rămâne dedicată unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise și ne așteptăm ca toate țările din Indo-Pacific să opereze în spațiul aerian internațional în condiții de siguranță și în conformitate cu legislația internațională."
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News