TOP 5 cele mai bune avioane de luptă pe care SUA le pot ridica azi, în cazul unui război. Surpriza din top, un avion de 50 de ani care va fi retras

Darius Muresan |
Data publicării:
Un F-35, zburând alături de un F-22 Raptor. Sursă foto: BreakingDefense.com
Un F-35, zburând alături de un F-22 Raptor. Sursă foto: BreakingDefense.com

Un expert militar a efectuat un top interesant cu cele mai bune avioane americane pe care SUA le pot ridica azi în cazul unui ipotetic conflict.

SUA dețin un număr uriaș de avioane de toate generațiile. Azi, aviația militară de luptă americană e în continuare cea care domină la nivel mondial, în ciuda faptului că state precum China investesc enorm. Potrivit estimărilor China va avea capacitatea să conteste dominația americană în următorii douăzeci de ani.

În acest sens SUA au inițiat un program de dezvoltare pentru un avion de luptă de generația a 6-a. E vorba de Next Generation Air Dominance (NGAD), care ar trebui să înlocuiască avioanele F-22 Raptor. Așa cum a arătat și publicația noastră soarta NGAD însă atârnă de un fir de ață, fiind oficiali care iau în calcul abandonarea programului din considerente financiare, în timp ce alții atrag atenția că o asemenea decizie va duce la pierderea dominației în fața Chinei - care investește enorm și ea într-un avion de generația a 6-a - și, probabil, la înfrângerea în cazul unui ipotetic viitor conflict.

Dar revenind la avioanele pe care azi SUA le dețin, un expert militar a făcut în celebra revistă National Interest un Top 5 al celor mai bune avioane pe care americanii le au în dotare. Maya Carlin, analist la Center for Security Policy și fost colaborator al Jerusalem Post și Times of Israel, a ales în Top 5 inclusiv un avion pe care americanii se pregătesc să îl retragă din serviciu. E vorba de legendarul A-10 Warthog. Iar pe prima poziție se află F-35, nu F-22. 

 

TOP 5 cele mai bune avioane pe care SUA le dețin în 2024

 

1. F-35 Lightning II în versiunea F-35A

 

2. Avion de l... (f-35-sua_03643700.jpg)

F-35 e cel mai modern avion de luptă de generația a 5-a, fiind considerată aeronava care domină U.S. Air Force în prezent. Avionul stealth e dificil de identificat pe radar, e construit de gigantul Lockheed Martin și deține capacități formidabile în ceea ce privește informțaiile, războiul electronic, supraveghere și recunoaștere, precum și sisteme moderne de armament.

Există 12 state care au atins operaționalizarea avioanelor F-35 și folosesc avioanele în diferite configurații pentru a-și îndeplini misiunile. Lockheed produce avioane F-35 la o impresionantă rată de 156 de avioane pe an.

Echipat cu motorul Pratt & Whitney F135, Lightning II poate atinge o viteză maximă de Mach 1,6. În plus, avionul de vânătoare deține o avionică avansată, senzori și contramăsuri care îi permit să identifice rapid amenințările. Cel mai important, sistemele digitale integrate ale platformei și conectivitatea legăturii de date îi vor permite să integreze tehnologiile viitoare pe măsură ce acestea apar.

 

2. F-22 Raptor

 

3. F-22, surs... (f-22_90753800.jpg)

Deși F-22 Raptor e cel mai vechi avion de luptă din a cincea generație, F-22 are capacități de neegalat și specificații care nu sunt depășite nici măcar de F-35.

F-22 are o secțiune transversală radar mai mică decât Lightning II, ceea ce face și mai dificilă detectarea. În plus, F-22 este mai rapid decât F-35, fiind capabil să atingă viteze care depășesc Mach 2,2. F-22 Raptor dispune de moatoare Pratt & Whitney F119.

Nu puțin sunt experții care sunt de părere că într-o confruntare aeriană de tip dogfight, F-22 e cel mai bun avion din lume.

Costul uriaș al programului a făcut ca SUA să achiziționeze doar 186 de F-22. În prezent, estimările sugerează că mai puțin de o sută sunt în stare operațională. Potrivit unor date publice 17 F-22 s-au prăbușit de-a lungul timpului.

F-22 urmează să fie înlocuit de NGAD.

 

3. A-10 Thunderbolt II

 

4. A-10, surs... (a_10_sua_61853800.jpg)

Legendarul A-10 Thunderbolt II este surpriza din top, un avion de aproape 50 de ani.

Aflat pe poziția a treia în topul ales de expertul militar, A-10 va fi retras treptat din serviciul Forțelor Aeriene până la sfârșitul deceniului. Deși platforma a avut odată o contribuție semnificativă la războaiele de contrainsurgență ale Americii în Irak și Afganistan, oficialii americani consideră că aeronava nu mai este la fel de utilă azi.

Tunul său uriaș și impresionant GAU-8/A Avenger Gatling e capabil să lanseze diferite tipuri de muniție.

A-10 Thunderbolt este o aeronavă de atac subsonică produsă în Statele Unite, care este în serviciu încă din anii 1970.

Avionul A-10 Thunderbolt II de fabricație americană, cunoscut sub numele de „Warthog”, este o aeronavă legendară a perioadei Războiului Rece, conceput special pentru a distruge tancurile care atacă unitățile de infanterie.

 

4. F-16 Fighting Falcon

 

5. F-16 Fight... (f-16-sua_24030200.png)

F-16 nu avea cum să lipsească din top. În ciuda vârstei, F-16 a beneficiat de numeroase programe de modernizare. Mai mult, F-16 încă se produce iar cea mai nouă versiune Block 70 Viper include elemente ale generației a 5-a.

De aproape patru decenii în serviciul U.S. Air Force, F-16 e în continuare o componentă critică a aviației militare americane. 

F-16 poate integra o serie de rachete aer-aer performante precum AIM-9 Sidewinder, Raytheon AMRAAM și Raytheon Sparrow.

România dispune și ea de o escadrilă completă formată din 17 avioane F-16. Au mai fost achiziționate încă 32 de avioane F-16 din Norvegia, din care nouă livrate. Ultimul lot livrat, livrare care a fost anunțată în exclusivitate la începutul lunii de DefenseRomania, a avut loc chiar în aceste zile.

F-16 e fără îndoială cel mai popular și performant avion de generația a 4-a construit vreodată.

 

5. F-15 Eagle

 

6. -imagine fara descriere- (prezentare-f-15ex_74358700.jpg)

McDonnell Douglas F-15  Eagle își face datoria de aproape jumătate de secol și el. Avionul bimotor, care are capacitatea de a fi utilizat în orice tip de condiții meteorologice, a fost inițial planificat ca un avion de luptă „pur” pentru a dobândi superioritatea aeriană, dar platforma s-a dovedit flexibilă având inclusiv capacitatea secundară de atac la sol.

În tim ce F-15 nu poate ține pasul cu timpul, cea mai recentă versiune e un adevărat „monstru”. F-15EX II dispune de avionică de ultimă generație, de sisteme de armament îmbunătățite, precum și de sisteme de război electronic toate adaptate anului 2024. Eagle II poate transporta 13.6 tone de armamanet ș a doborât deja recorduri în privința cantității și tonajului de arme transportate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel