„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Panzerul Rheinmetall mizează pe artilerie și se așteaptă la comenzi de 300 de miliarde de euro

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tun tanc de 120 mm. Fotografie: Rheinmetall
Tun tanc de 120 mm. Fotografie: Rheinmetall

Germania este țara lui ”se poate”, iar oficialii se adaptează din mers: inima industriei germane, sectorul auto, este reprogramată din mers pentru a ajuta la accelerarea industriei de apărare. De asemenea, giganții din domeniul militar vor să extindă RAPID facilitățile existente.

Ritmul mai rapid al Germaniei, în ceea ce privește dezvoltarea industriei militare, ar trebuie să atragă atenția și altor state. Spre exemplu, Rheinmetall a costruit două noi fabrici (din Weeze și Unterlüs) în decurs de un an.

Într-un interviu acordat publicației germane Handelsblatt, CEO-ul grupului german de apărare și auto Rheinmetall AG, Armin Papperger, a anunțat transformări majore până la sfârșitul acestui deceniu, totul fiind gândit pentru a deține o capacitate de descurajare credibilă împotriva Rusiei.

Impulsionat și de eforturile Europei de a crește cheltuielile pentru apărare grupul german mizează pe comenzi de peste un sfert de trilion de dolari, ceea ce ar însemna aproximativ 300 de miliarde de EUR, în următorii cinci ani. Aproximsativ jumătate din bani ar urma să meragă în investiții.

 

Rheinmetall mizează pe ce știe să facă mai bine: Artilerie

 

Armin Papperger a declarat că posibila furnizare de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune nu va influența major războiul din Ucraina. „Nu schimbă nimic în război, Taurus nu este capabil să schimbe cursul jocului”.

În același timp, el a spus că singurul lucru care va ajuta Ucraina să reziste armatei ruse este muniția de artilerie: "Muniția clasică de artilerie schimbă jocul. Numai cu ajutorul lor Ucraina îi poate ține pe ruși la distanță", crede el.

Dincolo de perspectiva subiectivă a CEO-ul grupului german, realitatea este că armatele europene au nevoie urgentă de artilerie și nu se pot baza doar pe mijloace de lovire de înaltă tehnologie care pe cât sunt de sofisticate, pe atât sunt de costisitoare.

Astfel că Rheinmetall intenționează să extindă uzina Unterlüs cu mult peste planurile inițiale. Astfel, la facilitatea din Saxonia Inferioară se vor produce cu 150.000 de obuze peste ce era planificat inițial.

"În loc de 200.000 de obuze, vom putea produce acolo până la 350.000 de obuze de artilerie. Am investit în total aproximativ 600 de milioane de euro în amplasament pentru aceasta", a declarat CEO-ul Rheinmetall.

Cu o producție de 350 de mii de obuze, Unterlüs va deveni a doua cea mai mare fabrică de artilerie din Europa – după o fabrică din Spania, unde urmează să fie produse 450 de mii de obuze pe an.

 

„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Industria auto, principala resursă

Discuții similare sunt în derulare cu Danemarca, Estonia, Letonia, Bulgaria, Polonia și România. „Toată lumea vrea fabrici – le putem construi”, a precizat Papperger.

În timp ce industria auto se află în scădere, afectată de tranziția la vehiculele electrice, sectorul apărării este în plină expansiune.

Industria auto din Germania a renunțat la zeci de mii de locuri de muncă în ultimele trimestre. Pentru companiile de apărare precum Airbus, Rheinmetall, KNDS și Hensoldt, această problemă reprezintă o oportunitate. 

Grupul german din domeniul apărării operează deja un joint venture pentru vehicule militare cu MAN, filiala de camioane a VW.

În Germania, Rheinmetall are în vedere o altă achiziție: uzina din Osnabrück a Grupului Volkswagen. Volkswagen nu mai are nevoie de această facilitate, unde producția SUV-ului compact T-Roc va continua doar până în 2027, din cauza supracapacității semnificative. CEO-ul Rheinmetall, Armin Papperger, a vizitat deja site-ul și l-a descris ca fiind „potrivit”. 

Rheinmetall încă operează o divizie de aprovizionare pentru automobile, dar Papperger a spus că Rheinmetall intenționează acum să reutileze unele dintre aceste fabrici pentru producția militară.

Scopul este de a crea facilități hibride care să poată deservi ambele sectoare. Prima dintre aceste fabrici cu dublă utilizare este programată pentru Neuss, un oraș din Renania de Nord-Westfalia și Berlin.

Rheinmetall nu este singura comanie din domeniul apărării care intenționează să folosească resursa industriei auto.

Compania Hensoldt a beneficiat de închiderea unei fabrici Continental în orașul Hessian Wetzlar, unde a preluat echipe întregi sau a integrat părți din unitățile existente în operațiunile sale, notează nzz.ch.

De asemenea, MBDA, producătorul european de rachete, cu mai multe locații în Germania, spune că a înregistrat o creștere bruscă a cererilor de la angajații furnizorilor locali de piese auto.

 

Ce e mai rentabil: Preluarea fabricilor auto sau proiecte de la zero?

 

Producerea tehnicii militare implică cerințe stricte de reglementare și securitate. De exemplu, șantierele trebuie securizate și lucrătorii trebuie verificați. Nu orice fabrică de automobile, chiar și cu modificări, poate fi transformată rapid pentru a construi tancuri sau rachete.

De aceea, unele firme de apărare aleg să construiască de la zero.

Airbus, de exemplu, construiește o nouă unitate de întreținere pentru aeronava militară de transport A400M, adiacent unei baze aeriene de lângă Hanovra.

Între timp, Rheinmetall a deschis în timp record o nouă fabrică în Weeze, unde va asambla fuselajul central pentru avionul de luptă F-35A fabricat în SUA.

În orice caz, pentru a crește producția, companiile din apărare spun că au nevoie de mai mult decât un număr crescut de muncitori și fabrici. Mai exact, au nevoie de certitudine în planificare pentru a începe să investească în extinderea capacităților.

Este nevoie de programe concrete de achiziții. Companiile vor investi în producție doar dacă știu că cererea va crește în următorii cinci până la 10 ani. 

”Acest tip de certitudine poate proveni din contracte-cadru mari cu volume fixe de comenzi”, a spus un purtător de cuvânt al Rheinmetall.

Chiar și așa, industria de apărare a Germaniei este încă cu mult sub potențialul său, potrivit unui raport al Deutsche Bank. Spre exemplu, vânzările marilor companii germane de apărare au reprezentat doar 0,2% din PIB – comparativ cu peste 1%, cât este înregistrat în Israel, Rusia, Marea Britanie și SUA.

 

România încă așteaptă o fabrică pentru muniția NATO de 155 mm

Sprijinirea dezvoltării industriei naționale de apărare și a parteneriatelor strategice cu industria internațională sunt esențiale pentru România.

Cu toate acestea, dezvoltarea de noi capabilități încă trenează.

Președintele interimai, Ilie Bolojan, a declara că unele fabrici de armament vor trece din subordinea Ministerului Economiei la MApN, pentru a revitaliza programul de reînarmare al României.

Deși sursele MApN au declarat că sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm, prin mecanismul Foreign Military Financing al Statelor Unite, dar și în România - nu putem să nu constatăm că - la aproape 3 ani și jumătate de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina - România încă nu produce obuze de 155 mm.

Proiectul pentru Fabrica de pulberi Victoria a stagnat luni de zile din cauza unui proces în instanță. Abia la sfârșitul lunii martie 2024, Ministerul Economiei a câştigat în primă instanţă procesul privind exproprierea. Ulterior, au început procedurile pentru studiul de fezabilitate, proiectare.

Fabrica de Pulberi Făgăraş va intra în producție la finalul anului. ”Au fost alocate 125 de milioane de euro pentru modernizarea liniei de producţie de RDX de la Făgăraş”, explica ministrul Economiei, Bogdan Ivan.

Uzina Mecanică din Plopeni va produce muniție NATO de 155 mm. Şeful de la Economie a informat, de asemenea, că la Uzina Mecanică din Plopeni va fi produsă muniţie compatibilă NATO de calibru 155 mm, începând cu al doilea trimestru din 2026.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel