Toată lumea arată cu degetul către altcineva. În 2016 România semnase pentru patru corvete Sigma, care azi ar fi fost toate în Marea Neagră

Corvete Sigma 10514, imagine concept. Foto: Damen
Corvete Sigma 10514, imagine concept. Foto: Damen

Politicienii români par să se arate cu degetul când vine vorba de subiectul navelor de suprafață care ar trebui să intre în dotarea Armatei României. De la ce a plecat totul? De la achiziția unei corvete ușoare din Turcia.

La începutul acestei luni Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat achiziția unei „corvete ușoare”. Fără să ofere detalii oficiale.

Așa cum a arătat DefenseRomania la vremea respectivă, achiziția va fi din Turcia, deși la Șantierul Naval de la Galați se construiesc nave moderne pentru alte state. 

 

Un (foarte) scurt context

 

2. Navă de ti... (opv-hisar-turcia-nava_16386800.jpg)

Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy

Achiziția unei corvete ușoare din Turcia a fost confirmată și de președintele interimar Ilie Bolojan într-o conferință de presă, care a motivat achiziția prin faptul că ea „era pe ordinea de zi”, dar a subliniat că e important ca viitoarele achiziții să se facă cu implicarea industriei.

„Această achiziție din Turcia era deja pe ordinea de zi a CSAT-ului (...) Eu am încercat să derulez toate activitățile care au fost programate, în așa fel încât să nu existe o întrerupere de decizii pe care România și le-a asumat. Am validat ce era pregătit.

Dar cred că dacă avem capacități de producție în România, și avem, planurile viitoare de înzestrare pentru Marină în acest caz, să se deruleze în țară”, a preciza Bolojan, în cursul acestei săptămâni. 

Recent, cei de la Europa Liberă au sintetizat într-un material întreaga „telenovelă” a achiziției corvetei ușoare din Turcia, care e de fapt o navă de patrulare. Sursa citată a expus și motivele.

Situația pentru Marină e cu atât mai grea cu cât în 2023 Ministerul Apărării a anulat contractul „Corveta multifuncțională”, după ce Șantierul Naval Constanța (SNC) și gigantul francez Naval Group nu au ajuns la un consens financiar pentru semnarea contractului. Asocierea dintre SNC și Naval Group a câștigat licitația și ar fi trebuit să construiască în țară 4 corvete Gowind 2500.

Cu Marina într-o situație deloc plăcut, în plin război în Marea Neagră, politicienii continuă să se arate cu degetul.

 

Curtifan: În 2016 se alocase contractul pentru patru corvete Sigma 10514 care trebuiau construite la Galați, dar Guvernul a anulat înțelegerea și a demarat licitația

 

3. Corvete Si... (sigma_corvette_6610_20340300.jpg)

Corvete Sigma 10514, imagine concept. Foto: Damen

În cursul zilei de ieri, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune B1 TV, fostul premier Viorica Dăncilă a acuzat actualul Guvern de tergiversarea contractului „Corveta multifuncțională” și anularea acordului în 2023. Emisiunea analiza achiziția corvetei ușoare din Turcia.

Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania, prezent în cadrul dezbaterii televizate, a amintit faptul că în 2016 se alocase contractul pentru achiziția a patru corvete Sigma care ar fi fost construite la Șantierul Naval din Galați. Exact cel „sărit” azi prin achiziția corvetei ușoare direct din Turcia. Dacă înțelegerea respectivă nu ar fi fost anulată azi toate cele patru corvete Sigma românești ar fi fost în Marea Neagră. Anularea înțelegerii a dus la licitația câștigată de Naval Group și Șantierul Naval Constanța, dar care din motive financiare nu au mai semnat contractul. 

Eu nu fac politică și nu am parti pris-uri, dar într-adevăr contractul „Corveta multifuncțională” câștigat de Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și Naval Group în 2018 a fost anulat în 2023 din cauza unor neînțelegeri în asociere. S-au cerut alte sume de bani, a existat și contextul pandemic, e subiectul unei alte discuții.

Dar la fel de adevărat e că înainte, același contract a fost atribuit către Damen care deține Șantierul Naval din Galați și ulterior înțelegerea a fost anulată din perspectivă politică. Așa s-a ajuns la licitație. Dacă în 2016 acel contract nu era anulat toate navele erau azi în Marea Neagră”, a precizat Curtifan. 

Înțelegerea din 2016 prevedea ca patru corvete de ultimă generație Sigma 10514 să fie construite la Galați pentru Marina română. 

În ceea ce privește achiziția corvetei ușoare din Turcia, Tudor Curtifan a atras atenția că e crucial ca orice astfel de achiziție să aibă o componentă de colaborare industrială și a amintit faptul că va fi o mare problemă cu integrarea rachetelor de ultimă generație americane Naval Strike Missile pe navele achiziționate din Turcia, în contextul în care sistemul acestora de management al luptei (CMS) nu e compativil cu NSM. Orice modificare va trebui făcută cu acordul părții americane și iar prețul e foarte mare. România a achiziționat deja rachetele NSM.

CITEȘTE ȘI: Cum își găurește România colacul de salvare. Avem noi informații despre corvetele cumpărate din Turcia: Fără rachete NSM?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel