Tîlvăr, vizită la Șantierul Naval Galați: „Capabilități produse în România înseamnă locuri de muncă”. Damen a produs deja în țară peste 30 de nave militare, niciuna pentru România

Nava de suport logistic Den Helder, construită la Galați de Damen pentru Marina Olandei. Foto: Damen
Nava de suport logistic Den Helder, construită la Galați de Damen pentru Marina Olandei. Foto: Damen

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad și șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, au vizitat joi, 25 ianuarie, Șantierul Naval Damen din Galați.

Delegației conduse de ministrul Apărării i-au fost prezentate cele mai importante proiecte de nave militare  din portofoliul șantierului din Galați.

De asemenea, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării către DefenseRomania, „au fost prezentate proiectele de arhitectură navală, dar și cele de proiectare și inginerie navală dezvoltate pentru forțele navale ale diferitelor țări contractante făcute de cei peste 185 de ingineri români din cadrul Marine Engineering Galați (MEGA), companie care funcționează pe platforma șantierului din Galați.

Delegația MApN a vizitat și două nave aflate în prezent în construcție în docurile șantierului Damen, care urmează să fie livrate unor beneficiari externi.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții companiei, ministrul Angel Tîlvăr a evidențiat faptul că, prin activitatea desfășurată prin cele două șantiere - de la Galați și Mangalia, prin soluțiile de proiectare navală dezvoltate în România și prin celelalte operații complexe cerute de producția navelor, Damen își aduce contribuția la economia României, prin crearea unui număr important de locuri de muncă și transfer tehnologic de vârf.

"Faptul că un operator economic de nivel global are o amprentă atât de consistentă în România aduce beneficii nu doar acționariatului firmei, ci și țării noastre. Crearea a peste 1.500 de locuri de muncă, multe dintre ele de înaltă calificare precum si atragerea de comenzi importante de la guverne ale unor țări membre NATO, UE sau din alte părți ale lumii, aduc prestigiu și beneficii nu doar companiei, ci și Galațiului și României," a declarat Angel Tîlvăr.

 

Dotarea Forțelor Navale cu capabilități moderne, o prioritate în contextul războiului din Marea Neagră declanșat de Rusia

 

2. -imagine fara descriere- (damen_56916000.jpg)

Ministrul Apărării a remarcat și importanța deciziilor Damen de a-și forma pe plan local atât specialiștii de înaltă calificare, implicați în procesele de proiectare, cât și forța de muncă angrenată în producția navelor, prin colaborarea cu învățământul superior ingineresc românesc sau prin propriul centru de formare a specialiștilor înființat în cadrul șantierului de la Galați.

"România are o tradiție solidă și îndelungată în domeniul industriei de apărare, în toate dimensiunile sale, inclusiv în construcția de nave militare, de aceea Guvernul României încurajează și sprijină inițiativele de atragere și formare de specialiști români în domenii atât de importante", a arătat ministrul Tîlvăr.

Ministrul apărării naționale a subliniat de asemenea că, în contextul actual de securitate, cu multiple provocări în regiune, dotarea Armatei României cu tehnologii moderne produse în țară are importanță strategică. 

„Comportamentul agresiv al Federației Ruse, care a culminat cu invazia Ucrainei, a transformat, din păcate, regiunea Mării Negre într-o zonă de conflict. Această nouă realitate impune regândirea și adaptarea posturii noastre de securitate navală. Forțele Navale Române au în derulare programe de înzestrare importante care le vor permite să-și îndeplinească mai eficient misiunile.

Preocuparea permanentă a MApN este ca aceste programe să ofere cât mai multe oportunități pentru industria de apărare din România, cu beneficii concrete pentru economia națională. Această abordare este relevantă și din punct de vedere strategic, pentru că prin producerea în țară se asigură siguranța și securitatea aprovizionării cu echipamente esențiale și a mentenanței acestora pe întreaga durată de viață", a arătat Angel Tîlvăr.

 

Damen a construit deja în România peste 30 de nave de luptă, pentru multe state, inclusiv NATO

 

3. Corveta Si... (damen_sigma_77912100.jpg)

Corveta Sigma 10514, imagine concept. Foto: Damen

Aminim că la Șantierul Naval Galați, deținut de către cei de la Damen, compania a construit până în prezent peste 30 de nave militare pentru 13 forțe navale din întreaga lume, inclusiv Olanda și alte state NATO.

Damen s-a clasat pe poziția secundă în controversatul contract „Corveta multifuncțională”.

Contractul a fost anulat după ce Asocierea formată din compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța, declarată câștigătoare, nu a ajuns la un consens finaciar și nu a semnat contractul cu MApN preț de mai bine de patru ani.

Asocierea a fost delcarată câștigătoare în 2019. Ar fi trebuit construite la Constanța patru corvete de tip Gowind 2500.

Procedura a fost anulată și nu s-a trecut la oferta următorului clasat în licitație.

Licitația a fost demarată după ce în 2016 contractul a fost inițial alocat companiei olandeze Damen. Olandezii au propus României corvete Sigma 10514.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel