Ministrul Tîlvăr: Ne așteptăm să primim la timp tehnica militară din SUA. Ce arme ar trebui să primească România în următoarea perioadă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, aflat în Statele Unite, împreună cu delegația guvernamentală condusă de premierul Ciolacu, a avut întrevederi cu șefii apărării și diplomației americane, Lloyd Austin, respectiv Antony Blinken.

Într-un interviu acordat în SUA  pentru postul Antena3, ministrul apărării Angel Tîlvăr a vorbit despre pregătirile pe care le face România pentru a răspunde eficient atât provocărilor de la frontiera estică a NATO, cât și situației de securitate complicate din Marea Neagră.

Ministrul Tîlvăr a subliniat importanța Centrului de la Baza 86 Aeriană Fetești pentru instruirea piloților de F-16, mai ales în contextul în care Forțele Aeriene române vor primi, în următoarele luni, 32 de aeronave F-16 de la Forțele Aeriene norvegiene. ”Este unicul centru de pregătire al piloților pentru F-16. Avem posibilitatea să antrenăm piloții români (...) și dăm posibilitatea altor aliați să se poată pregăti în România pe F-16”, a precizat ministrul.

Primele aeronave F-16 norvegiene au ajuns în România cu câteva zile înainte de Ziua Națională.

 

Ce arme ar trebui să primească România în următoarea perioadă

Sistem american de lansare multiplă HIMARS. Foto: US Army

Referindu-se la echipamentele militare pe care SUA trebuie să  le livreze în viitor, Tîlvăr a menționat că România se așteaptă să primească tehnica militară conform planificării. ”Am pus un mare accent pe termene. Ne interesează sa primim la timp lucrurile pe care le-am contractat”.

Reamintim că România se pregătește să primească tancurile americane Abrams. Primul tanc, din cele 54 cumpărate, ar putea ajunge în dotarea Armatei României în această primăvară.

Trebuie spus că, în cursul anului viitor, România urmează să primească și al treilea sistem HIMARS, așa cum preciza lunile trecute  Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din MApN.

Ministrul apărării s-a declarat încrezător că, în 2024, Armata României va primi 2,5% din PIB.

 

”România a ajutat R. Moldova, o țară care este în prim-planul agresiunii hibride a Rusiei”

 

Angel Tîlvăr a mai evidențiat că întregul context geo-politic regional ”ne obligă la un nivel de atenție proporțional cu situația”, oficialul român referindu-se la amenințări precum situația tensionată din Marea Neagră și pericolul constant al atacurilor cu drone rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, ambele generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Tîlvăr a vorbit și despre impactul războiului din Ucraina asupra României, amintind de ajutorul pe care țara noastră îl acordă Ucrainei, dar și Chișinăului.

”În urma războiului, am fost nevoiți să ajutăm și Republica Moldova, o țară care este în prim-planul agresiunii hibride a Rusiei în această zonă.(...) România va continua să ajute Ucraina”, a mai declarat ministrul Tîlvăr.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel