Dezinformarea e la ea acasă pe TikTok. Războiul din Ucraina sau evenimentele politice, în topul subiectelor cele mai ”prelucrate”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

TikTok susține că are toleranță zero față de dezinformare.

Aplicația TikTok este platforma media în care te întâlnești cel mai des cu informații false sau distorsionate, potrivit unei cercetări realizate de Newsguard, citată de France24.

Astfel, potrivit analizei realizate în această lună, aproape 20% din videoclipurile sugerate de aplicație ofereau afirmații false sau înșelătoare utilizatorilor care caută știri despre politică, schimbări climatice, Covid-19 sau războiul din Ucraina.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât o parte importantă a utilizatorilor de TikTok sunt copii sau adolescenți - 25% din cei 130 de milioane de utilizatori lunari ai TikTok din SUA aveau vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani în martie 2021, iar aproape jumătate din totalul utilizatorilor aveau sub 30 de ani.

”Deși TikTok spune că interzice copiilor mai mici de 13 ani să folosească platforma, copiii de până la nouă ani au putut să se conecteze cu ușurință fără îndrumarea unui adult”, arată autorii cercetării.

Cercetătorii au spus că au comparat rezultatele oferite de TikTok și de Google în urma căutărilor de informații despre: războiul Rusiei împotriva Ucrainei,alegeri din SUA,  împușcături în școli, avort, Covid-19.

Afirmațiile false sau înșelătoare în rezultate includ teorii ale conspirației promovate de QAnon și presupuse rețete de acasă pentru hidroxiclorochină, un medicament eliberat pe bază de rețetă folosit pentru tratarea malariei și lupusului, arată France 24.

 

În SUA, Pe TikTok, dezinformarea proliferează

 

Înaintea alegerilor din această toamnă, TikTok pare că a fost un adevărat incubator de informații înșelătoare și fără temei, arată și NYT

Teoriile conspirației fără temei despre fraude la alegerile din noiembrie, din SUA, sunt vizionate pe scară largă pe TikTok.

Utilizatorii nu pot căuta hashtagul #StopTheSteal, dar #StopTheSteallll a acumulat aproape un milion de vizualizări până când TikTok a dezactivat hashtagul după ce a fost contactat de The New York Times. 

Postările pe TikTok despre războiul Rusiei în Ucraina au fost, de asemenea, problematice, scrie publicația americană. 

Chiar și jurnaliștii și cercetătorii cu experiență care analizează postările se luptă pentru a separa adevărul de zvonuri sau invenții, potrivit unui raport publicat în martie de Centrul Shorenstein.

„Algoritmul TikTok împinge conținutul educațional de știință către tinerii chinezi, în timp ce transmite un feed de videoclipuri de dezinformare și alt conținut distructiv copiilor din SUA”, a spus senatorilor fostul vicepreședinte pe probleme de tehnologie al Twitter, Alex Roetter.

Reacția companiei chineze a fost de a nega că TikTok susține practicile de dezinformare.

„Politicile noastre au toleranță zero față de dezinformare, extremism violent și comportament de ură”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel