TikTok recunoaște că a eliminat zeci de conturi abia la cinci zile după primul tur al prezidențialelor din România

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: mediapost.com.
Sursa foto: mediapost.com.

TikTok a fost acuzat că a avut un rol semnificativ în influențarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România.

Potrivit europarlamentarilor, platforma chineză TikTok a fi amplificat mesajele propagate de echipa lui Călin Georgescu prin intermediul unor conturi false și că nu a etichetat corespunzător conținutul politic, încălcând legislația electorală românească și normele europene.

Trebuie spus că unii oficiali români, inclusiv vicepreședintele ANCOM, au propus suspendarea TikTok în România până la finalizarea investigațiilor. Autoritățile române au sugerat că rețele externe, posibil legate de Rusia, ar fi influențat rezultatele.

Parlamentarii europeni au cerut ca CEO-ul TikTok să fie audiat pentru a clarifica dacă platforma a respectat reglementările europene.

Audierea a avut loc într-un climat tensionat, cu parlamentari europeni exprimându-și nemulțumirea față de răspunsurile oferite de reprezentanții TikTok. Dirk Gotink, europarlamentar olandez, a criticat platforma pentru reacțiile întârziate.

TikTok a anunțat că a desființat mai multe rețele care încercau să influențeze alegerile și îl sprijinineau pe Călin Georgescu (78 de conturi, 1.781 urmăritori).

De asemenea, a fost închisă pe TikTok o rețea mai mare, asociată cu instituția rusă Sputnik. Campania Sputnik a inclus 11 conturi cu aproape 140.000 de urmăritori.

Toate aceste campanii au fost întrerupte abia vineri, 29 noiembrie, între primul tur al alegerilor prezidențiale și votul parlamentar de duminică, 1 decembrie.

Controversa evidențiază modul în care TikTok a devenit un instrument electoral cheie în România, un stat membru al UE și NATO, care împarte o graniță lungă cu Ucraina distrusă de război, notează AP.

Dar mulți parlamentari nu au fost mulțumiți de răspunsurile TikTok.

„Sentimentul aici este că ne pierdem răbdarea... și că avem nevoie de răspunsuri mai specifice”, a spus Dirk Gotink, un membru olandez al Parlamentului European. De asemenea, a pus la îndoială ce făceau zecile moderatori de conținut din România în timpul alegerilor și a comparat Pegum și Greer cu pompierii trimisi de TikTok pentru a stinge un incendiu.

„Ei vin, au lăsat focul să rătăcească online săptămâni, luni, în timpul alegerilor. Și apoi trimit oameni foarte drăguți aici în acest comitet pentru a răspunde la întrebări într-un mod foarte politicos”, a spus Gotink. „Dar pur și simplu nu este convingător – și nici nu reflectă ceea ce se întâmplă online.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel