Primul stat care ar putea cumpăra avioane Gripen după aproape 10 ani de secetă. Dacă vor bate palma SAAB pun capăt unui deceniu negru, fără contract extern

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Gripen, sursă foto: Saab
Gripen, sursă foto: Saab

Thailanda ar putea opta pentru avioanele suedeze Gripen 39.

Forțele aeriene thailandeze au anunțat marți că doresc să achiziționeze avioane de luptă Gripen 39 construite de SAAB suedez pentru a înlocui avioanele sale vechi de vânătoare, scrie Reuters.

Forțele Aeriene au declarat că a petrecut 10 luni cântărind toate opțiunile înainte de a decide că „JAS 39 Gripen E/F are capacitatea de a se potrivi cerințelor doctrinei militare și strategiei Forțelor Aeriene”, se arată în comunicat.

Forțele aeriene thailandeze au avut de ales între Gripen și avioanele de luptă F-16 Lockheed Martin fabricate în SUA, dar decizia finală de cumpărare rămânâne sub rezerva aprobării cabinetului thailandez.

„Pot confirma că Forțele Aeriene Thailandeze au comunicat dorința de a cumpăra avioanele de luptă Gripen în viitor”, a declarat un purtător de cuvânt al SAAB pentru Reuters.

În prezent, nu există niciun contract sau comandă, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Thailanda are în prezent 11 avioane de luptă JAS 39 Gripen și zeci de avioane americane F-16 și F-5, dintre care unele sunt în funcțiune de la sfârșitul anilor 1980.

Forțele aeriene au solicitat deja un buget de 19 miliarde de baht (560 de milioane de dolari) pentru anul fiscal 2025 pentru achiziționarea a patru noi avioane de luptă care urmează să fie achiziționate în perioada 2025-2029.

Aceasta face parte din planul său pe termen lung de a achiziționa un total de 12 avioane de luptă noi până în anul fiscal 2034, pentru a înlocui avioanele de luptă vechi.

Bugetul a trecut o primă lectură în iunie, a doua și a treia lectură urmând să aibă loc la începutul lunii viitoare.

Gripen 39 este un avion performant, dar care a avut neșansa să intre în competiție cu avionul de generația a 5 a, F-35 Lightning II.

Gripen în versiunea avansată E a fost ales de Brazilia pe plan extern. În 2014 statul brazilian a semnat un contract uriaș de 5.4 miliarde de euro pentru 36 de avioane Gripen E/F. Atunci Saab a câștigat în fața americanilor care intraseră în competiție cu F/A-18 Super Hornet, dar și a Dassault Rafale și Eurofighter Typhoon.

De atunci, Saab nu a mai semnat niciu contract cu un client extern, deși s-a înscris în numeroase licitații. Comenzi au existat intern pentru Gripen E din partea Suediei.

Așa cum arăta și DefenseRomania, Saab țintește cea mai mare licitație din istoria aviației militare: India - țară care dorește să comande 114 avioane de luptă, o licitație estimată la aproximativ 15 miliarde de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel