Emisiunea Obiectiv EuroAtlantic este difuzată de DefenseRomania în fiecare săptămână, în ziua de vineri, începând cu ora 11:00. Invitatul lui Tudor Curtifan din această ediție a podcastului este istoricul și diplomatul dr. Ilie Schipor, fost diplomat în capitala Federaţiei Ruse.
Ilie Schipor este cel care a publicat volumul "Destinul tezaurului României. Argumente din arhivele ruse" aducând în atenția publică numeroase documente inedite pe care le-a descoperit tocmai în arhivele ruse.
Documentele prezentate de Ilie Schipor au stat la baza rezoluției istorice a Parlamentului European cu privire la restituirea Teazurului României de către Rusia.
Trebuie să menționăm că acesta este singurul caz din istorie în care o rezervă de aur este încredințată cu toate actele și garanțiile internaționale necesare, unui alt stat cu titlul că rezerva va fi returnată, dar obligaţiile asumate nu au mai fost respectate.
Autorul ne va dezvălui cum a avut acces la documente, dar și care a fost soarta tezaurului. Cum a ajuns tezaurul să fie evacuat la presiunea Moscovei, când a dispărut urma aurului românesc, adevărul despre așa-zisele restituiri, ce se mai poate face azi și multe alte informații spectaculoase și mituri despre tezaurul românesc evacuat la Moscova în 1916 și 1917 vor fi discutate în emisiune.
Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” ediția din 05 aprilie 2024, poate fi urmărită începând cu ora 11:00, atât pe pagina de Facebook DefenseRomania, pe www.DefenseRomania.ro, dar și pe pagina de YouTube, unde vă invităm să apăsați butonul „Subscribe” („Abonează-te”).
„Problema tezaurului a marcat relațiile româno-sovietice și apoi româno–ruse din ultimul secol”
După cum consemnează și pe pagina oficială a Băncii Naționale a României “problema tezaurului a marcat relațiile româno-sovietice și apoi româno–ruse din ultimul secol, deoarece, deși au avut loc două restituiri, în 1935 și, respectiv, 1956, acestea nu au vizat aurul BNR depozitat la Moscova.”
Odată cu semnarea la Moscova, pe 4 iulie 2003, a Tratatului privind relațiile prietenești și de cooperare între România și Federația Rusă, au fost reluate discuțiile oficiale bilaterale pe tema Tezaurului românesc.
În perioada 2003-2016, au avut loc patru sesiuni ale Comisiei comune româno-ruse constituite pe această problemă, însă, în pofida perioadei lungi și a faptului că BNR a prezentat documentele originale care atestă predarea tezaurului său reprezentanților statului rus, discuțiile nu au avansat semnificativ.
În anul 2016, când se împlineau o sută de ani de la de la plecarea primului tren cu aur, guvernatorul Mugur Isărescu declara că “Banca Națională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă”, subliniind că nici BNR, nici guvernele României, indiferent de orientarea ideologică, nu au renunțat să acționeze pentru recuperarea Tezaurului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News