Test hipersonic major în SUA: Un bombardier B-52 a lansat cu succes o rachetă ARRW. Americanii trec la faza următoare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Racheta americană hipersonică AGM-183A ARRW - Air-launched Rapid Response Weapon, sursă foto: Davis @DLT649 - Twitter
Racheta americană hipersonică AGM-183A ARRW - Air-launched Rapid Response Weapon, sursă foto: Davis @DLT649 - Twitter

Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au efectuat, cu succes, un al doilea test de zbor consecutiv al armei de răspuns rapid AGM-183A (ARRW) proiectată de Lockheed Martin, marcând sfârșitul fazei de testare a rachetei purtătoare din programul hipersonic.

Evenimentul a avut loc pe 12 iulie, iar racheta hipersonică, care a a fost lansată de pe un bombardier strategic B-52H Stratofortress, a îndeplinit obiectivele primare și secundare. Odată cu finalizarea seriei de teste privind racheta purtătoare, ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon) va începe, mai târziu în acest an, testarea completă, a informat USAF,  într-un comunicat din 13 iulie.

ARRW este compusă dintr-o rachetă purtătoare (booster) și dintr-un vehicul de alunecare (glisare) în care se află focosul. Boosterul intră în funcțiune la câteva secunde după desprinderea de aeronavă și ridică viteza armei la un nivel hipersonic. În ultima etapă a traiectoriei, boosterul iese din funcțiune, iar vehiculul de glisare – fără propulsie proprie - se îndreaptă către țintă la viteze hipersonice.

Generalul de brigadă Heath Collins, ofițer executiv de program pentru Direcția de Armamente a USAF, a declarat că testul de zbor extinde anvelopa operațională a ARRW.

 

Lockheed Martin a confirmat raza mare de acțiune a rachetei hipersonice ARRW

 

Testul a arătat capacitatea ARRW de a atinge și rezista la viteze hipersonice și va ajuta programul să adune datele necesare testelor viitoare. De asemenea, acesta a confirmat capacitatea armei de a se separa în siguranță de aeronavă și de a atinge ținte la distanțe standoff, a precizat compania, potrivit publicației Defense News.

Capabilitatea standoff a unei arme constă, în special, în raza mare de acțiune a acesteia, astfel încât platforma purtătoare să se afle în afara razei de lovire a adversarului, în momentul lansării armei. În cazul ARRW, distanța standoff ar trebui să fie de peste 600 de km, care este presupusa rază de lovire a sistemelor de rachete antiaeriene rusești S-500 Prometeu, considerată deocamdată cea mai mare din arsenalul țărilor adversare.

ARRW este concepută pentru a oferi capacitatea de a distruge  ținte de mare valoare, sensibile la timp. De asemenea, va extinde capacitățile sistemelor de lovire de precizie,  permițând lovituri de răspuns rapid împotriva  țintelor terestre puternic apărate, se mai precizează în comunicatul USAF.

Ultimul zbor de succes al ARRW a avut loc în mai și a întrerupt o serie de trei eșecuri de testare a armei, ceea ce a încetinit planurile serviciului de a începe implementarea sistemului în acest an. Congresul a redus finanțarea pentru achiziții ARRW cu aproape 161 de milioane de dolari pentru anul fiscal 2022.

Solicitarea bugetului pentru anul fiscal 2023 a serviciului a ocolit finanțarea pentru achiziții a ARRW. USAF intenționează să ceară anul viitor 577 de milioane de dolari pentru a accelera crearea de prototipuri, potrivit Defense News.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel