Racheta este construită de compania Raytheon Technologies, iar motorul din categoria scramjet [motor cu jet de aer pentru viteze hipersonice] este fabricat de Northrop Grumman.
În cadrul testului, racheta HAWC a fost lansată de pe un avion de luptă. La câteva secunde după desprinderea de aeronavă, s-a aprins motorul cu combustibil solid, care a permis atingerea unei viteze supersonice, moment în care a pornit motorul scramjet, acesta din urmă accelerând racheta la viteze hipersonice, se precizează în comunicatul de presă al Raytheon Technologies.
Motorul scramjet folosește viteza mare pentru a comprima forțat aerul aspirat [conceptul de air- breathing], îl amestecă cu combustibilul, iar după aprinderea amestecului, se dezvoltă o viteză mai mare de 5 Mach (de cinci ori viteza sunetului).
Obiectivele testului au fost: separarea în siguranță de avionul de lansare, pornirea și funcționarea motorului pentru etapa de accelerare inițială la viteza supersonică, separarea acestuia și aprinderea motorului scramjet, deplasarea rachetei în regim de croazieră hipersonică. Toate obiectivele au fost îndeplinite, a informat DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată din domeniul Apărării).
Realizarea se bazează pe proiecte scramjet [motoare supersonice cu jet de aer] de pionierat, inclusiv Avionul Național Aero-Spațial X-30, precum și zboruri fără pilot ale vehiculului X-43 al NASA și X-51 Waverider al USAF.
„Testul de zbor al HAWC este punctul culminant al anilor de parteneriat de succes dintre guvern și industrie, unde o singură echipă cu o sarcină foarte precisă a atins un obiectiv extrem de provocator printr-o colaborare intensă”, a precizat Andrew "Tippy" Knoedler, managerul programului HAWC din cadrul DARPA.
„Este un moment istoric, iar acest succes deschide calea unui sistem hipersonic accesibil, cu rază lungă de acțiune, pe termen scurt, pentru a consolida securitatea națională”, a declarat Colin Whelan, vicepreședinte pentru tehnologie avansată la Raytheon Missiles & Defense.
Raytheon Technologies și Northrop Grumman au semnat, în 2019, un acord pentru a dezvolta, produce și integra motoarele scramjet ale Northrop Grumman pe armele hipersonice ale Raytheon. Acordul permite ambelor companii să își combine capacitățile pentru a accelera dezvoltarea și a demonstra disponibilitatea de a produce următoarea generație de sisteme de rachete tactice.
Datele obținute în cadrul testului HAWC vor reprezenta repere pentru realizarea elementelor rachetei hipersonice de croazieră și a liniilor de fabricație la costuri economice rezonabile.
Comentariul autorului: Inițial, specialiștii americani au apreciat că racheta hipersonică de aviație de tip vehicul de glisare (ARRW) este mai accesibilă tehnologic și poate fi realizată înainte HAWC. Însă, în acest an din cele trei teste executate cu ARRW, doar unul a avut succes, iar în cadrul acestuia nu a fost executat zborul hipersonic.
În acest context, secretarul USAF, Frank Kendall, a declarat, recent, că este „nemulțumit” de ritmul progresului în programele de hipersonică și a cerut o accelerare a acestora, precum și o reevaluare a spectrului de operațiuni în care vor folosi armele hipersonice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News