Tentativă de lovitură de stat în Bolivia: Armata a intrat în palatul prezidențial, dar creierul complotului a ajuns în cătușe

Steagul Boliviei / pexels, aboodi
Steagul Boliviei / pexels, aboodi

O parte a armatei s-a adunat în capitala boliviană La Paz cu echipament greu, inclusiv tancuri. Ulterior, trupele au intrat în palatul prezidențial.

Juan José Zuňiga, unul dintre generalii de frunte ai forțelor armate ale țării sud-americane a declarat că țara are nevoie de schimbări fundamentale. Ulterior, generalul Zuňiga a fost arestat.

Autoritățile boliviene l-au reținut pe generalul Juan José Zuňiga, care se pare că a fost liderul tentativei eșuate de lovitură de stat de miercuri. El este cercetat de parchet, informează agenţiile de presă. Poliția a preluat controlul pieței de lângă palatul prezidențial.

Zuñiga a fost arestat și forțat să urce într-un vehicul de poliție în timp ce vorbea cu jurnaliştii în afara cazărmii militare. Ministrul de Interne Jhonny Aguilera a fost prezent personal la arestare. Nu este clar unde a fost dus generalul.

Potrivit AP, înainte de arestarea sa, Zuniga a spus că raidul asupra palatului a fost o mișcare politică și că însuși președintele Luis Arce i-a cerut să o facă. Președintele a spus, conform pretenției generalului, că „trebuie pregătit ceva pentru a-mi crește popularitatea”. El a aprobat și opțiunea de a folosi tancuri, a adăugat Zuňiga. Arce nu a comentat acuzațiile.

Ministrul Justiției, Iván Lima, a numit aceste afirmații false, spunând că generalul încearcă doar să-și justifice propriile acțiuni, pentru care va fi adus în fața justiției. Potrivit ministrului, procuratura va cere o pedeapsă maximă de la 15 la 20 de ani pentru Zuňiga „pentru un atac la democrație și la constituție”.

Una dintre cele mai sărace țări din America Latină este condusă de președintele de stânga Arce din partidul socialist al lui Morales. Morales a fost forțat să părăsească țara în 2019, în urma protestelor masive legate de alegerile disputate. Morales vorbea despre o lovitură de stat la acea vreme. După căderea guvernului de dreapta înființat atunci, stânga a ajuns din nou la putere la alegerile din 2020, iar Arce a devenit președinte.

Potrivit presei, guvernul este în prezent sfâșiat de dispute politice, în vreme ce foștii aliați Morales și Arce se luptă pentru cine va deveni candidatul Mișcării pentru Socialism (MAS) pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Prin urmare, guvernul este incapabil să lupte cu înrăutățirea situației economice a țării și în ultimele luni s-a confruntat cu proteste tot mai mari din partea populației.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel