Tensiunile dintre Egipt, Etiopia și Sudan se amplifică pe tema barajului de pe Nil

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Etiopia a acuzat Egiptul și Sudanul că au blocat ultima rundă de discuții asupra barajului Nilului, convocată la Kinshasa, Republica Democrată Congo (RDC).

Președintele statului Congo, Felix Tshekedi, care este și actualul președinte al Uniunii Africane, a convocat discuțiile în 3-5 aprilie pentru a rezolva disputa care durează deja de un deceniu, transmite Anadolu.

Etiopia se confruntă cu opoziția Egiptului de când a demarat construcția barajului în valoare de 5 miliarde de dolari pe Nil, în 2011. Etiopia construiește Marele Baraj al Renașterii Etiopiene (GERD), lucru care ar afecta producția de energie a Egiptului de la marele baraj Aswan.

Egiptul se teme că barajul ar reduce fluxul de apă în aval, în timp ce Etiopia susține că barajul este vital pentru a furniza energia electrică atât de necesară pentru milioane de oameni și pentru industrie, precum și pentru exportul acesteia către țările vecine.

Ultimele discuții s-au încheiat cu un răspuns pozitiv din partea Etiopiei, dar au fost întâmpinate cu respingeri din partea Egiptului și Sudanului.

"Cele două țări (Egiptul și Sudanul) au avut o abordare care urmărește să submineze procesul condus de Uniunea Africană și să scoată problema din platforma africană", se arată într-un comunicat emis după încheierea discuțiilor.

"La încheierea reuniunii, Etiopia a susținut proiectul prezentat de președintele UA cu modificări minore", a spus acesta. "Cu toate acestea, Egiptul și Sudanul au respins proiectul cerând observatori externi". Sudanul a propus recent ca în mediere să fie incluse SUA, UE și Banca Mondială, propunere pe care Etiopia a respins-o.

Astfel, discuțiile trilaterale nu au soluționat divergențele de fond privind umplerea și funcționarea barajului hidro, inclusiv cea referitoare la cantitatea de apă pe care Etiopia va trebui să o elibereze din rezervorul barajului în caz de secetă.

”Hotărârea Etiopiei de a ajunge la o soluție privind prima umplere și operațiunea conexă a barajului dar discuțiile nu au dat rezultat din cauza poziției rigide a Egiptului și a Sudanului", a mai spus Felix Tshekedi.

Acesta a adăugat că ”Etiopia nu poate încheia un acord care în care să îi fie excluse drepturile legitime actuale și viitoare asupra utilizării Nilului”.

Etiopia a precizat că va continua cu umplerea barajului în al doilea an, în conformitate cu o declarație de principii din 2015 semnată între cele trei țări.

Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi a amenințat săptămâna trecută că va fi o ”instabilitate regională de neimaginat” dacă Etiopia s-ar atinge ”o picătură” din apele Nilului.

Mai mult de 85% din apele Nilului provin din zonele muntoase din Etiopia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel