Tensiuni în Polonia după ce trei militari polonezi au ajuns în cătușe pentru că au tras focuri de avertizare la granița cu Belarus

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Situația mai mult decât tensionată de la frontiera polono-belarusă arată ce înseamnă pentru un stat să împartă granița cu Rusia (sau cu sateliții săi).

Premierul polonez Donald Tusk îi va cere președintelui Andrzej Duda să-l demită pe procurorul general adjunct Tomasz Janeczko, care se ocupă de investigațiile asupra forțelor armate.

Motivul solicitării este reținerea soldaților polonezi care au tras în timpul unei operațiuni împotriva migranților la granița cu Belarus, care a provocat indignare în întreaga societate poloneză.

Agresiunea migranților care încearcă să forțeze granița de stat din Belarus în Polonia crește pe zi ce trece. 

 

Granița comună, folosită de ruși în războiul hibrid împotriva Europei

Migranții sunt folosiți de serviciile belaruse nu doar pentru a genera tensiuni în zona de frontieră, dar și pentru a ”hăitui” autoritățile poloneze și a crea diviziune în cadrul societății. Și iată cum reușește planul.

O nouă forțare a graniței a dus la o serie de evenimente în lanț. Incidentul a avut loc acum câteva săptămâni, lângă satul Dubicze Cerkiewne, dar publicul a aflat despre el abia în ultimele zile. În această zonă, Armata asistă Serviciul de Grăniceri.

Aproximativ 50 de imigranți înarmați cu diverse obiecte au ajuns în acea zi în partea poloneză a graniței, lucru confirmat și de Ministerul Apărării, relatează Rzeczpospolita. Militarii au tras în aer mai multe focuri de avertizare. Când acest lucru nu i-a oprit pe migranți, ei trebuiau să tragă în pământ în autoapărare în fața grupului care avansa. 

Abia după aceste împușcături migranții s-au retras înapoi în Belarus. Se pare că unii militari au fost acuzați că acuzați că și-au depășit atribuțiile, continând să tragă în pământ și după ce migranții s-au retras în partea belarusă, arată portalul wiadomosci.wp.pl, citând o sursă din parchet.

Reținerea celor trei militari a provocat o adevărată furtună în întreaga societate poloneză. Premierul Donald Tusk a pus la îndoială faptul că procuratura militară a procedat corect și a instruit ministerul apărării să pregătească o modificare a reglementărilor privind autoritatea acordată militarilor în aceste situații.

Ulterior, premierul Donald Tusk a anunțat că a decis să-l demite pe Tomasz Janeczek, procuror general adjunct pentru afaceri militare.

Practic, incidentul a provocat un scandal uriaș în Polonia, oficialii fiind acum ocupați să gestioneze criza, care are potențialul să mai erodeze câteva procente la încrederea cetățenilor în stat.

Potrivit datelor de la polițistul de frontieră, încercările de a trece ilegal granița din Belarus în Polonia sunt în creștere.

De la începutul lunii mai, au fost în jur de 7.500, în timp ce în aprilie au fost mai puțin de 3.400. De la începutul anului, au fost aproape 17.000 de încercări, a informat TVN 24, amintind că polițiștii de frontieră raportează comportamentul agresiv al persoanelor care încearcă să treacă gardul de oțel de la graniță aproape în fiecare zi.

Luni, în timpul unei încercări a unui grup de migranți de a trece cu forța peste graniță, un polițist de frontieră a fost rănit și a ajuns la spital după ce a fost lovit în cap cu un băț.

Un eveniment și mai grav a avut loc pe 28 mai, când un polițist a murit la spital după ce a fost înjunghiat de un migrant înarmat cu un cuțit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel