Tensiuni în nordul Kosovo. Vucic cere ca EULEX și KFOR să preia misiunile poliției locale

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
KFOR / Garda Natională a SUA
KFOR / Garda Natională a SUA

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat, duminică, că speră că Statele Unite vor decide ca misiunea NATO din Kosovo, KFOR, și misiunea Uniunii Europene pentru statul de drept, EULEX, să desfășoare activități de poliție în nordul Kosovo, după decizia sârbilor de a părăsi toate instituțiile acestei țări.

Publicitate

"Dacă americanii cred că albanezii pot face această muncă, iar așa ceva nu este în concordanță cu acordul de la Bruxelles și cu voința oamenilor, mă tem că această situație ar putea duce la un dezastru".

Preşedintele Serbiei a subliniat că speră că NATO va împiedica orice posibilă decizie a Kosovo de a trimite unităţi speciale în nord. "Sper că NATO va avea suficientă înțelepciune pentru a preveni acest lucru", a afirmat Vucic.

Liderul de la Belgrad a afirmat duminică că este important ca Serbia să se comporte "serios și responsabil". "Vorbim de schimbări tectonice politice majore. După 10 ani, sârbii au decis să părăsească instituţiile controlate de Priștina", a declarat Vucic pentru Televiziunea Pink.

Acesta a mai spus că ipotezele conform cărora sârbii acționează la ordinele Belgradului "sunt lipsite de sens".

Pe 5 noiembrie, reprezentanții sârbilor și-au dat demisia din municipalitățile locale din nordul Kosovo, din justiție, poliție, precum și din Guvernul și Adunarea Kosovo.

Avertismentele Listei Sârbe - cel mai mare partid al sârbilor kosovari - de a părăsi instituțiile din Kosovo au venit după decizia autorităților kosovare de a-l suspenda pe directorul Poliției din Kosovo pentru regiunea de nord, Nenad Djuric, care a refuzat să pună în aplicare decizia Guvernului Kosovo de reînmatriculare a mașinilor care au numere de înmatriculare emise de Serbia în RKS - Republica Kosovo.

 

Sârbii au decis să părăsească instituțiile din Kosovo - Ce se întâmplă acum?

 

Vucic a spus că autoritățile din Kosovo au aplicat "cea mai proastă opțiune posibilă" când vine vorba de plăcuțele de înmatriculare. "Mai întâi ne ceartă și apoi ne umilesc. Apoi spun că ne vor pedepsi financiar. Apoi vor confisca plăcuțele de înmatriculare și mașinile".

Președintele Serbiei a avertizat că sârbii nu se vor întoarce în instituțiile din Kosovo până când nu se va forma Asociația municipalităților cu majoritate sârbă.

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord asupra Asociației în 2013 și apoi în 2015 asupra principiilor pentru înființarea acesteia. În 2015, Curtea Constituțională a Kosovo a constatat că acordul nu este în deplină armonie cu Constituția.

Serbia cere ca Kosovo să pună în aplicare acordurile semnate, dar guvernul Kosovo s-a declarat împotriva unei asociații monoetnice.

Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, le-a cerut sârbilor să nu abandoneze instituțiile din Kosovo, deoarece în acest fel slăbesc serviciile pentru cetățeni. Potrivit acestuia, prin decizia Listei Sârbe, Belgradul dorește oficial să destabilizeze situația din Kosovo, dar premierul kosovar a afirmat că Serbia "nu va reuși în acest fel".

Spre deosebire de Kosovo, Serbia a sprijinit decizia Listei Sârbe. Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut Kosovo și Serbiei să se abțină de la orice acțiune unilaterală care ar putea crește tensiunile.

Pe 6 noiembrie, Lista Sârbă a organizat un protest în Mitrovica de Nord, pentru a se opune deciziei Guvernului Kosovo privind plăcuțele de înmatriculare.

 

Plăcuțele de înmatriculare

 

De la 1 noiembrie, Guvernul Kosovo a început să-și pună în aplicare planul - în trei etape - de reînmatriculare a mașinilor cu numere de înmatriculare emise de Serbia.

Prima fază presupune mustrarea șoferilor, a doua presupune o amendă de până la 150 de euro pentru acei șoferi, iar a treia o plăcuță de înmatriculare de probă.

Implementarea acestui plan este de așteptat să se încheie pe 21 aprilie și, de la acea dată, vor fi permise în circulație doar mașinile cu numere de înmatriculare RKS.

Se estimează că în Kosovo există aproximativ 10.000 de mașini cu numere de înmatriculare sârbe.

Statele Unite și Uniunea Europeană și-au exprimat dezamăgirea cu privire la motivul pentru care guvernul Kosovo nu a acționat în conformitate cu cererea lor de amânare cu 12 luni a deciziei privind numerele de înmatriculare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel