,,Vom continua să-i dăm Greciei şi administraţiei greco-cipriote (...) răspunsul pe care îl merită pe teren", a declarat Erdogan în timpul unui discurs la Ankara.
Aceste declaraţii intervin după ce Ankara a trimis, săptămâna aceasta, o navă de cercetare, Oruc Reis, în Mediterana de Est, în pofida protestelor din partea Atenei.
Trimiterea acestei nave, devenită simbol al "poftelor gaziere" ale Ankarei în Mediterana de Est, a zădărnicit speranţele la o detensionare a situaţiei, după mai multe săptămâni de tensiuni aprinse între Turcia şi Grecia, în lunile august şi septembrie, precizeaz
Tensiunile au debutat după ce aceeaşi navă a mai fost trimisă în Mediterana de Est pe 10 august. Ankara a prelungit de mai multe ori misiunea ei, ignorând apelurile repetate ale UE şi Atenei, care cereau încetarea acesteia.
Cu toate acestea, după ce s-a aflat în apele revendicate de Grecia, Oruc Reis a revenit luna trecută pe coasta turcă, în ceea ce mulţi sperau că este un semn de aplanare a tensiunilor din partea Ankarei, pentru a soluţiona criza.
După anunţul că nava Oruc Reis a fost din nou trimisă în Mediterana de Est, SUA şi Germania i-au cerut marţi Turciei să înceteze "provocările", însă Ankara a respins criticile, estimând că ele nu au "nicio valoare".
Descoperirea unor importante zăcăminte gazeifere în ultimii ani în Mediterana de Est a reînviat dispute vechi între Grecia şi Turcia cu privire la frontierele lor maritime.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News