Tensiuni majore între Erdogan și opoziție din cauza angajamentului președintelui turc de a epura armata de "soldații lui Ataturk"

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a deschis ușa controverselor din Turcia cu privire la laicitatea țării și a armatei, după criticile sale de ieri la adresa a 300 de locotenenți care au absolvit cu câteva zile în urmă Colegiul Militar și au depus un jurământ pro-secular în capitală, Ankara, la sfârșitul lunii august.

În timpul ceremoniei de la Academia Militară, absolvenții au scandat sloganul "Suntem soldații lui Mustafa Kemal", făcând referire la fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, iar videoclipul cu cei aproximativ 50 de tineri ofițeri ridicând săbiile și angajându-se să apere laicismul Turciei și democrația acesteia a devenit viral în ultimele două zile.

Erdogan i-a numit pe absolvenți "oportuniști", precizând că "este în desfășurare o anchetă" asupra lor și că îi va epura pe "nerușinații responsabili, oricine ar fi ei".

 

Luptă pentru putere?

 

Comentând criticile președintelui turc, analistul politic și profesorul universitar Bilal Sambur, de la Universitatea din Ankara, a declarat că "acest incident arată o luptă pentru putere între naționaliștii islamici și kemaliști", cu referire la susținătorii fondatorului Turciei.

Sambur a declarat: "Critica lui Erdogan înseamnă, de asemenea, că va lua toate măsurile pentru a controla pe deplin armata, ceea ce este o bună oportunitate pentru a muta atenția de la criza economică la teoriile conspirației împotriva guvernării sale".

Acesta a considerat, de asemenea, că "Turcia este încă laică, dar partea kemalistă a establishment-ului turc este foarte slabă".

Pe de altă parte, expertul turc în securitate, Yusuf Alabarda, a prezentat o perspectivă diferită. El este de părere că "istoria politicii turce de la începutul anului 1960 a fost plină de lovituri de stat, dar actualul președinte este considerat liderul care a fost capabil să pună capăt acestor presiuni și lovituri de stat după ce a reușit să efectueze multe reforme pentru a câștiga controlul asupra forțelor armate și a le împiedica să provoace lovituri de stat".

 

Era loviturilor de stat

 

Al-Abarda a declarat pentru Al-Arabiya: "Erdogan a luat multe măsuri în contextul organizării, promovării ofițerilor și îmbunătățirii condițiilor armatei în școala militară. Există acum multe lucruri care sunt compatibile cu standardele și legile NATO, dar la ultima sărbătoare au existat unele diferențe, cum ar fi scandările și lozincile care erau asemănătoare cu perioada loviturilor de stat, și din acest motiv, Erdogan a afirmat că nu există toleranță pentru orice fel de mișcări și sloganuri, deoarece acestea se transformă în lovituri militare împotriva guvernului".

 

"Chestiunea nu este despre a fi laic sau non-laic. Președintele turc, cu diplomația și forța sa de președinte, i-a onorat pe absolvenți, iar printre aceștia s-au numărat și femei, pe care le-a lăudat pentru succesul lor. Dar scandările se întorc în epoca loviturilor de stat, iar Turcia nu va permite o întoarcere la acea epocă, așa că Erdogan încearcă doar să controleze armata".

Este de remarcat faptul că armata turcă se impune ca garant al secularismului în țară. Acest lucru a dus la o serie de lovituri de stat. Armata a condus trei lovituri de stat între 1960 și 1980 și a răsturnat un guvern conservator în 1997.

Cu toate acestea, ea a zădărnicit încercarea de a răsturna domnia și administrația lui Erdogan la jumătatea anului 2016, iar mii de soldați au fost epurați din forțele armate, justiție și alte instituții guvernamentale.

Turcia a interzis oficial jurământul militar care se referă în mod clar la apărarea „secularismului” țării în 2022, după ce actualul guvern a adoptat o abordare explicit religioasă a președintelui Erdogan, ai cărui oponenți cred că se confruntă cu o nouă provocare din partea armatei după recentele sale critici.

Devlet Bahceli, liderul partidului de extremă-dreapta Mișcarea Naționalistă și un aliat al președintelui turc la putere, a cerut o anchetă imediată asupra videoclipului care arată militarii susținând laicismul lui Ataturk, înainte ca Ministerul Apărării să confirme ulterior începerea investigațiilor.

Declarațiile lui Erdogan, în care a confirmat că armata va fi epurată de absolvenții care au jurat credință lui Ataturk, au provocat un val larg de reacții pe platformele de socializare din diferite pături sociale și au apărut diverse hashtag-uri precum "Suntem medicii lui Mustafa Kemal", "Suntem jurnaliștii lui Mustafa Kemal" și "Suntem avocații lui Mustafa Kamal".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel