Schimbarea continuă a tehnologiilor implică, de asemenea, o schimbare paralelă a tendințelor de securitate cibernetică, deoarece știrile despre încălcarea datelor, ransomware și hack-uri sunt tot mai frecvente. Elementele de „cybersecurity” se regăsesc în toate domeniile în care activitatea presupune folosirea unor softuri. Iată care sunt cele mai importante tendințe în materie, ce urmează a se contura în 2023:
Computere de bord tot mai performante pentru mașini
Mașinile din zilele noastre sunt dotate cu software automatizat care creează o conectivitate perfectă pentru șoferi în ceea ce privește controlul traseului, sincronizarea motorului, blocarea ușilor, airbag-urile și sistemele avansate de asistență. Aceste vehicule folosesc tehnologii Bluetooth și WiFi pentru a comunica, ceea ce le deschide și la multe vulnerabilități sau amenințări din partea hackerilor. Vehiculele cu conducere autonomă sau autonome utilizează un mecanism și mai complex, care necesită măsuri stricte de securitate cibernetică.
AI va ajuta la anticiparea atacurilor cibernetice
Odată cu introducerea AI în toate segmentele de piață, această tehnologie cu potențial de învățare automată a adus schimbări extraordinare în securitatea cibernetică. AI a fost esențială în construirea sistemelor automate de securitate, procesarea limbajului natural, detectarea feței și detectarea automată a amenințărilor. Sistemele de detectare a pericolelor pot prezice noi atacuri și pot notifica instantaneu administratorii pentru orice încălcare a datelor.
Depistarea gamblerilor cu probleme
Securitatea cibernetică este foarte importantă și pentru industria jocurilor din noroc. Softurile pot depista un high roller casino, pentru ca apoi reprezentanții operatorului să verifice dacă acel jucător își permite să mizeze și să piardă sume mari. În anul 2023, sistemele pentru depistarea jucătorilor cu probleme vor cunoaște o nouă etapă de dezvoltare.
Procuparea specială pentru securitatea dispozitivelor mobile
Tendințele de securitate cibernetică oferă o creștere de aproximativ 50% pentru programele malware sau atacurile bancare mobile în 2019, făcând dispozitivele portabile o potențială perspectivă pentru hackeri. Toate fotografiile, tranzacțiile financiare, e-mailurile și mesajele prezintă interes pentru infractorii cibernetici. Virusul sau malware-ul smartphone-ului va capta cu siguranță atenția tendințelor de securitate cibernetică în 2023.
Măsuri suplimentare pentru protejarea informațiilor din Cloud
Cu tot mai multe organizații care își stochează informațiile acum pe cloud, măsurile de securitate trebuie monitorizate și actualizate continuu pentru a proteja scurgerea datelor. Deși aplicațiile Cloud, cum ar fi Google sau Microsoft, stau bine ca nivel de securitate, partea utilizatorului este cea care acționează ca o sursă semnificativă pentru erori care deschid poarta pentru software rău intenționat și atacuri de phishing.
Noi pași în direcția securității datelor personale
Protejarea datelor personale va continua să fie o preocupare principală pentru organizațiile din întreaga lume. Orice eroare minoră în browserul sau software-ul de sistem reprezintă o potențială vulnerabilitate pentru accesarea informațiilor personale de către hackeri. Este un domeniu în care mai trebuie depuse multe eforturi pentru ca toată lumea să stea liniștită.
Rețeaua 5G, o nouă provocare
Odată cu apariția și dezvoltarea rețelelor 5G, o nouă eră a interconectivității va deveni realitate cu Internetul lucrurilor (IoT). Această comunicare între mai multe dispozitive le deschide, de asemenea, către vulnerabilități provenite de la influențe externe, atacuri sau un bug software necunoscut. Chiar și cel mai folosit browser din lume acceptat de Google, Chrome, are erori grave. Arhitectura 5G este relativ nouă în industrie și necesită multă cercetare pentru a găsi lacune pentru a proteja sistemul de atacurile externe.
Respingerea atacurilor de tip Ransomware
O altă tendință importantă de securitate cibernetică pe care se pare că nu o putem ignora este ransomware-ul vizat. Industriile națiunilor dezvoltate se bazează foarte mult pe software-ul specific pentru a-și desfășura activitățile zilnice. Aceste ținte ransomware sunt mai concentrate. Atacul Wanna Cry asupra spitalelor Serviciului Național de Sănătate din Anglia, Scoția, a corupt peste 70.000 de dispozitive medicale. Deși, în general, ransomware-ul solicită să amenințe cu publicarea datelor victimei dacă nu se plătește o răscumpărare, acțiunea poate afecta organizația mare sau și în cazul națiunilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News