Declarația lasă să se înțeleagă, de asemenea, că Arabia Saudită a reușit să clarifice și depășească multiplele obiecțiile japoneze privind alăturarea la proiectul condus de Regatul Unit și denumit inițial New Generation Fighter.
Regatul Unit a apelat pentru dezvoltarea proiectul la Italia, Suedia și Japonia. În urma retragerii Suediei, Marea Britanie a considerat potrivită atragerea în proiect a unui stat care poate constitui un finanțator stabil și a ales Arabia Saudită. Între timp, cele trei țări au convenit în decembrie 2022 să redenumească proiectul Global Combat Air Program (GCAP), cunoscut și sub denumirea britanică Tempest.
Japonia a respins numeroasele încercări ale Regatului Saudit de a se alătura proiectului GCAP, însă la începutul acestei luni, cele trei țări au discutat și au stabilit necesitatea atragerii în proiect a unor noi țări.
Potrivit Reuters, Arabia Saudită se număra printre mai multe țări candidate pentru a deveni “partener junior” în program, ca susținător financiar al proiectului în valoare de mai multe miliarde de dolari.
Reamintim că un model al avionului de vânătoare a fost dezvăluit recent în cadrul la Expoziției Internaționale Aerospațiale de la Tokyo, desfășurată în perioada 16-19 octombrie.
Tempest este conceput ca un avion de vânătoare invizibil de generația a 6-a, dotat cu o serie de sisteme moderne. Aeronava va avea capacitatea de a opera cu sau fără pilot, va controla roiuri de drone de atac, va avea un profil radar redus, sisteme de date inovatoare și va fi echipată cu arme de ultimă generație, inclusiv rachete hipersonice.
De asemenea, avionul stealth supersonic se va mândri cu un radar extrem de puternic de ultimă generație care poate furniza de 10.000 de ori mai multe date decât sistemele actuale, oferind astfel un avantaj în semnificativ luptă.
De subliniat și faptul că GCAP/Tempest nu este singurul program de generația a 6-a aflat în dezvoltare în Europa. În paralel, Franța, Germania și Spania lucrează la selectarea, până în 2025, a unui proiect de avion de luptă similar în cadrul programului Future Combat Aircraft System (FCAS), la care inclusiv Belgia și Suedia sunt văzute ca potențiale state partenere.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News