Temă de reflecție pentru echipa Trump: Majoritatea americanilor consideră că NATO este esențială pentru securitatea SUA

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
AWACS, Forța de control și avertizare timpurie aeriană a NATO
AWACS, Forța de control și avertizare timpurie aeriană a NATO

Un recent sondaj de opinie realizat în perioada 31 mai - 2 iunie de institutul Ipsos la cererea Consiliului de la Chicago pentru Afaceri Globale, arată că 8 din 10 americani doresc fie să consolideze alianțele actuale ale SUA (34%), fie să le extindă (44%) – chiar dacă acest lucru înseamnă angajamente suplimentare de securitate. Altfel spus, doar 2 americani din 10 spun că SUA ar trebui să-și reducă participarea sau să se retragă din alianțele cu alte țări.

Când vine vorba de NATO, două treimi dintre americani spun că Alianța „este încă esențială pentru securitatea SUA”, iar o majoritate și mai mare a americanilor (78%) spun că SUA ar trebui să-și mențină sau să-și sporească angajamentul față de NATO.

Organizatorii sondajului observă că rezultatele sunt practic la fel ca cele din 2002, când a fost pusă pentru prima dată această întrebare un sondaj similar.

În ceea ce privește declarația lui Trump că nu ar ajuta aliații care nu alocă suficient pentru apărare, majoritatea americanilor cred că astfel de amenințări sunt neproductive.

Întrebați dacă SUA ar trebui să folosească persuasiunea și diplomația în timp ce își mențin angajamentele de apărare - așa cum au făcut majoritatea președinților americani - ori să retragă acest angajament până când aliații cheltuiesc mai mult - așa cum își propune să facă Trump - americanii susțin prima abordare cu aproape doi la unu (62% față de 34%).

În cele din urmă, majoritatea americanilor (52%) consideră că relația dintre SUA și Europa în cadrul NATO face SUA mai sigure, depășindu-i pe cei care cred că această cooperare face țara mai puțin sigură cu 5 la 1. În același timp, aproximativ o treime (35%) cred că nu este nicio diferență.

Toate aceste rezultate ale sondajelor ar trebui să ofere o oarecare liniște aliaților Americii. În pofida unei polarizării destul de adânci a populației, se pare că americanii rămân în ansamblu angajați să consolideze alianțele și să susțină angajamentul SUA față de securitatea colectivă.

Datele indică însă o tendință îngrijorătoare pentru republicani, în special din partea publicului american care are o imagine „foarte favorabilă” despre Trump (15% din populația totală, dar care reprezintă 54% din toți republicanii autodeclarați), că, în aceste probleme, ei sunt din ce în ce mai în dezacord cu majoritatea covârșitoare a americanilor.

În prezent, doar 52% dintre republicanii lui Trump – comparativ cu 71% dintre ceilalți alți republicani și 83% dintre democrați – cred că NATO este „esențială” pentru securitatea SUA. Iar mai degrabă decât să folosească diplomația, republicanii Trump preferă să retragă angajamentul SUA de a-și apăra aliații pentru a-i determina să își majoreze cheltuielile de apărare, cu o rată de răspuns de 58% pentru și 39% împotriva - comparativ cu 32% pentru și 65% împotrivă în rândul celorlalți republicani sau 18% pentru și 79% împotrivă în rândul democraților.

 

În plus, doar o treime (35%) dintre republicanii Trump cred că NATO face SUA mai sigure, spre deosebire de aproape jumătate (48%) dintre ceilalți republicani și două treimi (65%) dintre democrați.

 

Cu toate acestea, se poate spune că există totuși unele motive de îngrijorare. La fel ca starea politicii americane în sine, sprijinul pentru NATO și pentru alianțe în general, deși solid în prezent,  devine din ce în ce mai polarizat. Iar această tendință nu poate fi decât îngrijorătoare pentru aliații europeni care și-au văzut multă vreme securitatea interconectată cu cea a SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel