Principalul oficial din domeniul inteligenței artificiale (AI) al Pentagonului a avertizat recent că, amenințarea cea mai mare pentru Departamentului american al Apărării (DoD) este tehnologia învechită.
„Cea mai mare amenințare competitivă este propria noastră perimare”, a precizat generalul-locotenent Michael Groen, director al Centrului Comun de Inteligență Artificială (Joint Artificial Intelligence Center – JAIC). „Aș putea ieși în parcarea Pentagonului, să îmi pornesc iPhone-ul și să accesez un mediu cibernetic, complet integrat. Pot obține orice servicii vreau. Pot analiza, pot găsi, pot cerceta. Am totul la îndemână. Nu pot face nimic dintr-o rețea a apărării".
„Nu putem opera astfel. Nu putem câștiga așa. Nu putem fi competitivi în acest fel ”, a adăugat generalul în timpul unei reuniuni, pe probleme de AI, a Clubului Ofițerilor Potomac, potrivit unui articol al publicației C4ISRNET.
Cavaleria, în primul război mondial, a luptat împotriva mitralierelor, a exemplificat, sugestiv Michael Groen, o tehnologie învechită. Deși liderii, de atunci știau că există tehnologie mai avansată, au fost folosit un sistem de luptă vechi. Tehnologia nouă era „previzibilă, dar nu a fost prevăzută” pentru a fi folosită.
Tehnologiile de vârf din prezent vor modela războiul viitorului
În prezent, privind cu atenție la industria comercială, aparatul de securitate națională poate prevedea tehnologiile care, vor defini războiul viitorului: rețele [de comunicații] rezistente [la intruziune neautorizată], autonomie, inteligență artificială și platforme de luare a deciziilor bazate pe date, a adăugat șeful JAIC.
„Transformarea războiului însoțește transformarea economiei”, a spus Groen. Odată cu progresul tehnologic, războiul se îndreaptă spre „micul care, va învinge capacitățile noastre mari. Rapid, mai rapid decât noi, va bate operațiuni mai lente.”
Inteligența artificială va sta la baza procesării datelor pentru Comanda și Controlul Comun al Tuturor Domeniilor (JADC2). JDAC2 este un concept unificat de acțiuni de luptă în care, cel mai bun senzor este conectat cu cea mai bună armă din toate domeniile [terestru, aerian, naval, spațial, electromagnetic, cibernetic]. Dezvoltarea platformelor cu arhitecturi deschise este cheia dezvoltării sistemelor JADC2, astfel încât capabilitățile pot fi adăugate și integrate, a spus Groen.
Întârzieri în realizarea JDAC2
„Deocamdată, eforturile noastre de a fi comune [de a realiza sisteme JDAC2] nu sunt adecvate”, a avertizat generalul. „Până când nu avem o capacitate integrată de luptă, bazată pe date, care să funcționeze la timp [în timpi specifici operațiilor militare], suntem vulnerabili.”
China încearcă să devină lider global în domeniul inteligenței artificiale până în 2030. Pentru a concura cu succes, Groen consideră că, DoD are nevoie de sisteme integrate care, să poată conecta date la beneficiarii care au nevoie de ele. Cu toate acestea, o barieră culturală este chiar arhitectura DoD în care, serviciile și componentele își colectează propriile date, fără să le distribuie altora. Aceste date sunt esențiale atât pentru nevoile de luptă, cât și pentru dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială.
Fiecare serviciu creează software și instrumente de inteligență artificială în propriile platforme de dezvoltare. Departamentul vrea să conecteze aceste platforme pentru a ajuta serviciile [Army, Marine Corps, Navy, Air Force, Space Force, Coast Guard] să coopereze și să facă inteligența artificială mai accesibilă, a concluzionat Groen.
Comentariul autorului: Michael Groen se alătură altor înalți responsabili din DoD, dar și din alte structuri care, avertizează că, trebuie „accelerată schimbarea”, altfel în perspectiva anului 2030, China își va atinge scopul anunțat de a deveni lider mondial în domeniul inteligenței artificiale, ceea ce îi va permite să ajungă cea mai mare putere militară a planetei.
Companiile americane nu pot ține singure pasul cu inovația chineză, a declarat, recent, fostul director executiv al Google, Eric Schmidt, acum președinte al Comisiei de securitate națională pentru inteligența artificială. ”Menținerea situației actuale nu va mai funcționa. Nu este o strategie câștigătoare. […] Avem nevoie de o abordare hibridă, care să alinieze mai mult guvernul și industria pentru a câștiga.”
Air Force este cel mai avansat serviciu din DoD, în procesul de integrare a datelor de la multipli senzori și de distribuire a acestora către platformele de atac. De la începutul anului, au fost făcute două teste importante ale sistemului despre care, generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa, a spus că s-au încheiat cu succes.
La rândul său, US Army a făcut pași importanți în cursul lunii martie, când au testat un sistem de conducere a luptei, bazat pe inteligență artificială, în care accentul s-a pus pe asistarea planificatorului uman de către AI, în organizarea focului artileriei unui corp de armată.
Cu toate aceste progrese evidente, lipsa de informații concrete despre programele similare chineze, corelată cu progresele tehnologice recunoscute din electronică și informatică ale sectorului civil chinez, produce o îngrijorare crescută a responsabililor militari americani, care consideră că o descurajare credibilă se realizează, doar dacă SUA menține un avans tehnologic de cel puțin două generații.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News