Tehnologia de ”mâine”: lasere de la sol vor alimenta dronele militare americane

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Raytheon a primit 10 milioane de dolari pentru a dezvolta „pânze” energetice care ar putea menține dronele în aer pe termen nelimitat. Săptămâna trecută, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) a alocat Raytheon un contract de 10 milioane de dolari pentru a proiecta și dezvolta un releu aerian care va furniza energie în medii contestate, potrivit concernului RTX, deținătorul Raytheon.

Programul Persistent Optical Wireless Energy Relay, cunoscut sub numele de POWER, își propune să revoluționeze distribuirea energiei, prin crearea de rețele aeriene reziliente care să retransmită, aproape instantaneu, fasciculele energetice de mare putere.

În cadrul contractului de doi ani, Raytheon va crea un design de releu aeropurtat care va consta în „pânze” capabile să colecteze, să transmită și să redirecționeze fascicule optice (laser – nota autorului). Aceste „pânze” vor transmite energie de la surse terestre către altitudini mari pentru operarea cu precizie, pe distanță lungă, a sistemelor, senzorilor și efectorilor fără pilot. Asigurarea în acest mod a energiei va reduce în cele din urmă dependența forțelor armate atât de combustibil, cât și de capabilitățile de livrare și stocare a acestuia, a precizat RTX.

„Energia este esențială în spațiul de luptă modern și este esențială pentru atingerea obiectivelor militare”, a declarat Colin Whelan, președintele Advanced Technology de la Raytheon. „Când (forțele armate) operează în medii contestate, energia poate să nu fie întotdeauna disponibilă sau din abundență, ceea ce face ca nevoia de a o genera, stoca și redistribui să fie vitală. Această tehnologie încearcă să permită forțelor noastre armate să genereze energie în locații sigure și unde se poate face eficient pentru ca apoi să o distribuie cu ușurință pe alte platforme.”

Programul POWER face parte din portofoliul Energy Web Dominance al DARPA, care își propune să stabilească un transport de energie mai dinamic în domeniile aerian, spațial, maritim, terestru și submarin. Prin stabilirea dominației în rețeaua energetică, comandanții militari vor putea redirecționa energia în câteva secunde sau minute, permițându-le să pivoteze capabilitatea aproape instantaneu fără a reconfigura liniile de alimentare, a mai precizat RTX.

Alte două echipe, de la Draper și BEAM Co, concurează și ele în efortul DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată de Apărare), potrivit publicației americane Defense One.

 

De ce este important acest concept?

 

Heather Roff, cercetător senior la CAN (Center for Naval Analyses), a scris pe Linkedin: „bazarea și logistica operațiilor aeriene sunt ținte majore pentru un adversar. Într-un mediu aerian anti-acces (a2/ad) a putea manevra rapid și într-o manieră distribuită ar însemna menținerea țintelor majore în afara razei (de lovire a adversarului – nota autorului), protejând astfel activele. Dacă puteți comunica (dacă este necesar) cu astfel de sisteme distribuite și le puteți alimenta fără a fi nevoie să „le aduceți acasă”, puteți avea active persistente și distribuite. În funcție de misiune, rol și funcție, acesta este un potențial echilibru între protecția la loviturile de precizie cu rază lungă (ale inamicului – nota autorului) și suprimarea apărării antiaeriene inamice (SEAD) atunci când este necesar”, potrivit Defense One.

Totuși nivelul cercetărilor nu este foarte avansat în domeniul retransmiterii la mare distanță a fasciculelor laser de putere, deși pentru puteri mici folosite în comunicații există tehnologii funcționale la nivel experimental.

Un experiment NASA din 2004 a alimentat un UAV mic cu un laser în infraroșu. Un alt experiment a avut loc aprilie a anului trecut. Atunci, cercetătorii de la Naval Research Lab au transmis o putere de 1,6 kilowați la o distanță de un kilometru, Forțele Navale americane numind-o „cea mai semnificativă demonstrație de emisie de putere din ultimii 50 de ani”, potrivit Defense One.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel