Teheranul reacționează după ce Joe Biden a declarat că „SUA vor elibera Iranul”

Joe Biden, sursă foto: @POTUS · Oficial guvernamental
Joe Biden, sursă foto: @POTUS · Oficial guvernamental

'Iranul a fost eliberat acum 43 de ani' de revoluţia islamică din 1979, a declarat vineri preşedintele Ebrahim Raisi, dându-i astfel replica liderului de la Casa Albă, Joe Biden, care a promis joi că 'vom elibera Iranul', transmite Agerpres, care citează Reuters.

'Îi spun lui Biden că Iranul a fost eliberat acum 43 de ani', a afirmat Raisi într-un discurs difuzat în direct la televiziune.

'Nu vă faceţi griji, vom elibera Iranul. Se vor elibera ei înşişi cât de curând', a spus joi Biden referindu-se la manifestanţii antiguvernamentali din Iran, într-un discurs de campanie în California, unde zeci de demonstranţi erau adunaţi cu pancarte de susţinere a protestatarilor iranieni. Preşedintele american nu şi-a dezvoltat afirmaţia.

În Iran au avut loc vineri manifestaţii, organizate de stat, pentru a marca ocuparea în 1979 a ambasadei americane la Teheran.

La 4 noiembrie 1979, studenţi radicali au luat cu asalt ambasada la scurt timp după căderea şahului sprijinit de SUA, iar 52 de americani au fost ţinuţi ostatici în clădire timp de 444 de zile. Cele două ţări au rămas în relaţii de adversitate de atunci.

Imagini transmise vineri de televiziunea de stat au arătat demonstraţii antiamericane cu zeci de mii de participanţi pe teritoriul Iranului de 'Ziua naţională de luptă împotriva aroganţei globale'.

 

S-au intonat cântece care cereau 'Moarte Americii' şi descriau inamicul Iranului drept o manifestare a Satanei



Demonstraţiile în favoarea regimului au oferit un contrast puternic cu valul de proteste din ţară după decesul tinerei kurde Mahsa Amini în custodia poliţiei, la 16 septembrie.

Protestele constituie una din cele mai mari provocări pentru autoritatea puterii instalate de revoluţia islamică din 1979, mulţi tineri iranieni depăşindu-şi teama care a descurajat de atunci disidenţa.

Femei, care îşi dau foc vălurilor, şi studenţi joacă un rol proeminent în demonstraţii, care cer moartea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei. La proteste participă însă toate straturile societăţii.

Agenţia de ştiri activistă HRANA a indicat vineri că până acum 300 de persoane au fost ucise la proteste, printre victime aflându-se 47 de minori şi 37 de membri ai forţelor de securitate.

Peste 14.000 de persoane au fost arestate, printre care 385 de studenţi, în urma protestelor desfăşurate în 134 de oraşe şi 132 de universităţi.

Iranul acuză Statele Unite şi alte ţări pentru aceste tulburări, ce ar avea ca scop destabilizarea ţării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel