Oficialul a mai adăugat că acțiunile NATO au avut de fapt scopul de a-l liniști în caz contrar, dar propriile decizii ale lui Putin au accelerat "evenimentele pe care încerca să le evite", inclusiv extinderea alianței, când Finlanda și Suedia, care au rămas neutre timp de decenii, au aderat la NATO.
,,Putin continuă să creadă că Rusia este amenințată și aproape sigur presupune că o armată mai mare și mai bine echipată va transmite acest mesaj publicului occidental și intern", spune Haines.
În cadrul audierii, legislatorii americani au întrebat ce ar putea face țările occidentale pentru a calma temerile președintelui rus.
,,Cum îl convingem pe Putin că NATO nu este o entitate agresivă? Și că nu vom invada Rusia", a întrebat-o senatorul american Angus King pe directoarea serviciilor de informații americane.
King a adăugat că a terminat recent de citit o carte despre serviciile de informații rusești, care, potrivit senatorului, sunt o organizație inerent paranoică: "Ei cred că Occidentul vrea să-i încolţească ".
"Nimeni nu vrea să invadeze Rusia sau să încalce într-un mod anume suveranitatea Rusiei. Vrem doar să protejăm granițele Europei așa cum au fost de la război încoace", a spus King.
Avril Haines a precizat: "Da, sunt de acord cu dvs. că există o anumit grad de paranoia asociat cu aceasta, el [Vladimir Putin - n.r.] crede că securitatea țării sale este amenințată într-o anumită măsură".
Rusia a plătit un preț uriaș pentru războiul din Ucraina, dar este pregătită să plătească și mai mult
Potrivit acesteia, obiectivele strategice ale lui Putin rămân, de asemenea, neschimbate: "El continuă să vadă extinderea NATO și sprijinul occidental pentru Ucraina ca pe o întărire a convingerii sale de lungă durată că Statele Unite și Europa caută să limiteze puterea Rusiei".
De asemenea, Haines a remarcat că Putin "încearcă să se folosească de evenimentele globale, cum ar fi izbucnirea conflictului dintre Israel și Hamas, pentru a ne dezbina de aliații noștri".
În plus, Vladimir Putin crede în prezent că evenimentele interne și internaționale evoluează în favoarea sa, a mai spus Haines.
Potrivit oficialului, este probabil ca tacticile agresive ale Moscovei să continue și este puțin probabil ca războiul să se încheie prea curând.
Pentru a prelungi războiul, Putin alocă o parte tot mai mare din bugetul țării pentru militarizarea acesteia. Rusia a plătit deja "un preț uriaș pentru războiul din Ucraina" și este pregătită să plătească și mai mult, a declarat Haines.
"Putin a crescut cheltuielile pentru apărare la aproape 7% din PIB-ul Rusiei, aproape dublu față de media istorică", a spus Haines.
Ea a adăugat că bugetul pentru apărare al Rusiei reprezintă în prezent aproximativ 25% din totalul cheltuielilor bugetare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News