În cadrul unei vizite de marţi în Ciprul de Nord, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că "niciun progres în negocieri nu poate fi făcut fără a accepta că există două popoare şi două state" în insula divizată între Republica Cipru, membră a Uniunii Europene şi care îşi exercită autoritatea în sud, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată în 1983 şi recunoscută doar de Ankara.
Preşedintele turc a anunţat de asemenea continuarea redeschiderii Varosha, oraş-fantomă care simbolizează divizarea insulei mediteraneene.
Cu această ocazie militarii care răspund de securitatea acestei zone au organizat o scurtă defilare în fața șefului statului. Nu mică a fost mirarea experților militari care au observat că toți militarii prezenți la paradă aveau cuiul percutor scos de la armă și dispozitivul de protecție de praf demontat pentru a se vedea că încărcătorul este gol.
Specialiștii militari independenți afirmă că acest model a fost preluat de la armata iraniană regulată care la defilare au cuiul percutor scos de la armă. Singurii care defilează cu armele complet echipate, dar neîncărcată sunt cei din Forța Quds (Gărzile Revoluționare Iraniene) care asigură protecția înalților demnitari iranieni.
....iranian vibes in yesterday's parade in occupied #Cyprus
— EvstPalaiologos (@EvstPalaiologos) July 21, 2021
Turkish soldiers parading without bolts in their guns (HK33).
A... tactic attributed to "fear of a Sadat moment" and usually seen during Iranian regime parades
Other weapons (MPT76 and KRC556) with dust cover closed . pic.twitter.com/Ul3cK54ZXH
Reamintim că în urmă cu cinci ani, o facțiune a armatei a pus la cale un puci pentru detronarea lui Recep Tayyip Erdogan.
În noaptea de 15 iulie 2016, confruntări au avut loc între pucişti şi forţele de securitate loiale guvernului în toată ţara, inclusiv la Istanbul şi Ankara. Peste 250 de morţi au fost anunţaţi oficial şi mai mult de 2.000 de persoane rănite.
Ankara îl învinovăţeşte pe clericul islamic stabilit în SUA Fethullah Gulen că a orchestrat puciul eşuat şi i-a desemnat mişcarea ca grup terorist.
Clericul, un aliat transformat în duşman al lui Erdogan, respinge acuzaţiile.
Zeci de mii de persoane au fost arestate în Turcia după încercarea de lovitură de stat, în timp ce peste 100.000 de angajaţi publici au fost concediaţi. Peste 23.000 de persoane vizate de represiune făceau parte din forţele armate, a declarat marţi ministrul apărării Hulusi Akar.
Erdogan a promis miercuri că guvernul său îi va urmări pe loialiştii lui Gulen "în interiorul şi în afara Turciei (...) până când ultimul membru este neutralizat", într-un discurs în faţa parlamentului.
După tentativa de lovitură de stat, guvernul a impus starea de urgenţă ce a durat până în iulie 2018. În tot acest timp, Erdogan a reuşit să ocolească parlamentul prin decrete.
Partidele de opoziţie îl acuză pe Erdogan că a folosit perioada post-puci pentru a-şi consolida regimul autoritar.
Erdogan şi-a consolidat autoritatea odată cu trecerea la o preşedinţie executivă în 2017.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News