Teama bate la porţile Teheranului: Iranul nu vede necesitatea unui război cu Israelul și face apel la „moderație” după atacul cu 200 de rachete împotriva civililor israelieni

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Colaj cu harta principalelor situri ale programului nuclear iranian. Sursa foto: Wikimedia Commons.
Colaj cu harta principalelor situri ale programului nuclear iranian. Sursa foto: Wikimedia Commons.

Orientul Mijlociu se apropie din ce în ce mai mult de un război regional în toată regula, Israelul promițând să răspundă atacului cu rachete balistice lansat marți seara de iranieni. „Iranul a făcut o mare greșeală în seara aceasta - și va plăti pentru ea”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu la câteva ore după atacul fără precedent. Iranul și-a apărat poziția împotriva unui război împotriva Israelului, pe care nu îl consideră „necesar”, și a cerut Israelului și aliaților săi să dea dovadă de reținere pentru a evita o escaladare a agresiunii, care ar provoca un răspuns din partea Teheranului dacă ar avea loc. 

„Suntem împotriva războiului. Nu îl considerăm necesar și facem apel la cei care susțin regimul (israelian) să înceteze acest tip de agresiune împotriva altor națiuni și țări din regiune, a declarat ambasadorul Iranului în Spania, Reza Zabib, în cadrul unei conferințe de presă la Madrid.

Zabib a acuzat Israelul că „nu și-a ținut promisiunea atunci când a spus că se va retrage și va stabili o încetare a focului în Gaza”, lucru care nu s-a întâmplat. De fapt, el a criticat incapacitatea de a opri „un an de genocid în Palestina” și faptul că atacurile „s-au extins în Liban”, cu „același model de comportament de a viza civili nevinovați”.

„Nu am avut de ales decât să reacționăm”, a spus el, justificând atacul iranian de marți cu aproximativ 200 de rachete împotriva civililor din Israel.

Diplomatul iranian a subliniat că țara sa este „pe deplin pregătită să ia măsuri defensive în viitor, dacă este necesar, pentru a-și proteja interesele legitime și a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea împotriva oricărui act militar agresiv și a utilizării ilegale a forței”.

„Dacă regimul israelian repetă din nou un astfel de act intenționat greșit, răspunsul Iranului va fi strict, decisiv și mai puternic ca oricând", a spus acesta, reamintind că liniile roșii ale țării sale sunt «orice agresiune împotriva integrității teritoriale iraniene, a pamantului iranian și a intereselor cheie iraniene».

„Dacă este vizat un civil sau o infrastructură civilă iraniană, răspunsul nostru va fi mult mai puternic”, a spus el.

Zabib a declarat că țara sa este „mulțumită și fericită” de rezultatul atacului de ieri, în care, potrivit Gardienilor Revoluției Iraniene, 90% din proiectile au atins țintele vizate, lucru negat de Israel.

 

Israelul ar intenționa să atace platformele petroliere și siturile nucleare iraniene ca răspuns la atacul cu rachete

 

Israelul ar putea răspunde atacului cu rachete balistice de marți al Iranului prin lovirea infrastructurii strategice, cum ar fi platformele de gaz sau petrol, sau prin țintirea directă a siturilor nucleare ale Iranului, au declarat miercuri agențiile de presă, citând oficiali israelieni.

De asemenea, posibilele măsuri de răspuns sunt și asasinate și atacuri asupra sistemelor de apărare aeriană ale Iranului, a relatat Axios.

Un atac asupra instalațiilor petroliere iraniene ar putea devasta economia țării, iar oricare dintre răspunsurile avute în vedere ar putea marca o nouă escaladare, la aproape un an de la începutul războiului care a pornit când gruparea teroristă Hamas a atacat Israelul în octombrie 2023.

Premierul Benjamin Netanyahu a convocat miercuri o reuniune cu șefii securității israeliene la sediul IDF din Tel Aviv, a precizat biroul său într-o declarație.

Întâlnirea - care a avut loc cu câteva ore înainte de sărbătoarea Rosh Hashanah, care marchează Anul Nou evreiesc - ar fi trebuit să abordeze potențialele răspunsuri cu privire la atac, care a constat în aproximativ 181 de rachete balistice lansate direct asupra Israelului din Iran, aproape toate fiind interceptate.

Această întâlnire s-a încheiat cu înțelegerea că Israelul va răspunde militar atacului, dar fără a se preciza cum va face acest lucru, a raportat Axios miercuri, citând oficiali israelieni anonimi.

Absența unei decizii mai specifice a fost în parte cauzată de dorința de a coordona orice planuri cu Statele Unite, a precizat raportul, adăugând că Netanyahu era așteptat să vorbească cu președintele american Joe Biden chiar miercuri după-amiază.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel