Tătarii din Crimeea vizați de Kremlin: „Îi mobilizează pe toți! Dacă se predau, rușii îi vor împușca în spate”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele armatei Federației Ruse, Foto: ministerul rus al apărării
Forțele armatei Federației Ruse, Foto: ministerul rus al apărării

Membrii unui grup etnic care s-a opus în mare măsură guvernării ruse de la anexarea ilegală din 2014 spun că au fost mobilizați cu prioritate.

Activiștii pentru drepturile omului din Crimeea spun că mobilizarea rusă în peninsula anexată ilegal de Kremlin i-a vizat în mod disproporționat pe tătarii din Crimeea.

Tătarii s-au opus deschis guvernării ruse de când teritoriul a fost anexat de Rusia în 2014.

„Peste tot, în fiecare oraș, aud că majoritatea mobilizaților sunt tătari din Crimeea și știm că aceștia vizează în special așezările cu o populație predominant tătară”, a spus un activist, într-un interviu telefonic pentru The Guardian.

„Acesta va fi un dezastru pentru noi, din care ne va lua ani să ne revenim”.

„Mobilizarea parțială” vizează populațiile din zonele sărace. 

Există rapoarte despre un număr disproporționat de mare mobilizat în regiunile sărace locuite de grupuri etnice minoritare, cum ar fi Buriația și republicile din Caucazul de Nord.

Tătarii din Crimeea, care sunt în mare parte musulmani, reprezintă aproximativ 13% din populația Crimeei. Nu există documente oficiale despre cine a fost mobilizat sau în funcție de ce criterii, dar „dovezile” larg răspândite rezultate din schimbul de informații între membrii grupului etnic sugerează că tătarii din Crimeea sunt incluși în mod disproporționat în procesul de mobilizare.

Crimean SOS, o organizație ucraineană pentru drepturile omului, estimează că 90% din avizele de mobilizare au fost livrate tătarilor din Crimeea.

„Acesta este un efort conștient de a distruge poporul tătar din Crimeea”, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul discursului său video de peste noapte.

 

„Din păcate, rușii nu sunt atât de proști”

 

Tamila Tașeva, reprezentantul președintelui ucrainean pentru Crimeea, a mai declarat că crede că Moscova vizează în mod deliberat acest grup. "Tătarii din Crimeea sunt segmentul de populație cel mai puțin loial Rusiei și era clar că au fost foarte încurajați de recentele succese militare ucrainene. Acum sunt pedepsiți", a spus Tașeva.

Tasheva, ea însăși o tătără din Crimeea, spune că a primit zeci de rapoarte de la membrii grupului ei etnic despre poliția care vin în orașele sau satele lor și a dat somații.

Ea îi sfătuiește pe tătarii mobilizați să evite pe cât posibil contactul cu autoritățile ruse sau pro-ruse și să încerce să se predea forțelor ucrainene cu prima ocazie posibilă.

„Dar, desigur, suntem îngrijorați că rușii îi vor împușca pur și simplu în spate”, adaugă ea.

Întrebată dacă înarmarea a mii de oponenți nu este o strategie care s-ar putea întoarce împotriva Moscovei, Tașeva spune că „din păcate, rușii nu sunt atât de proști pentru a-i pune pe toți tătarii din Crimeea laolaltă în aceeași unitate”.

"În acest moment este singurul subiect de conversație. Cum să evadez, cum să te ascunzi, cum să ieși din Rusia. Ieri am fost la o petrecere de naștere și nimeni nu vorbea despre altceva, a spus activista.

 

Experiența exilului a dus la rezistența la anexarea Rusiei

 

Tătarii au devenit o minoritate după ce Rusia a cucerit regiunea în secolul al XVIII-lea, sub Ecaterina cea Mare. În 1944, Stalin a deportat în masă 200.000 de tătari din Crimeea în Asia Centrală, acuzând în mod fals grupul etnic de colaborare cu naziștii. Parlamentul ucrainean a recunoscut că este un act de genocid. Majoritatea acestora li sa permis să se întoarcă în Crimeea abia în anii 80 ai secolului trecut.

Experiența îndelungată a exilului i-a făcut pe mulți tătari din Crimeea extrem de ostili față de anexarea Rusiei din 2014. Atunci a început o campanie de hărțuire și persecuție a liderilor activi ai comunității.

Zeci de tătari din Crimeea au devenit prizonieri politici, iar arestările și presiunile au crescut de la începutul invaziei în februarie.

 

Va vorbi Erdogan?

 

Întrebarea este cum și dacă președintele turc Recep Tayyip va reacționa la aceasta într-un fel, având în vedere relațiile sale complexe ale Ankarei cu Rusia, Kievul și Occidentul.

Erdogan a declarat recent că președintele rus trebuie să returneze „tot pământul” pe care Rusia l-a ocupat, „inclusiv Crimeea”, „proprierilor legali” și a mai precizat că Turciei îi pasă cu adevărat de soarta tătarilor din Crimeea.

Când a fost întrebat dacă Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze Crimeea în cazul încheierii războiului cu un acord, a răspuns: „Aceștia sunt şi urmaşii noştri, oameni care locuiesc acolo. Dacă ai face un asemenea pas, dacă i-ai părăsi, atunci ai face rău atât tătarilor din Crimeea, cât şi Ucrainei".

Tătarii din Crimeea au legături etnice, lingvistice și istorice cu Turcia, iar zona a fost un protectorat al Imperiului Otoman până când a fost anexată de Imperiul Rus în 1783.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel