Tatăl primului militar ucis în Afganistan: Imaginile cu afgani pe avioane ce decolează, similare cu americanii care se aruncau din WTC. Am fost înfrânți

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto ilustrativ: Armata americană, pe teritoriul sirian / U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Foto ilustrativ: Armata americană, pe teritoriul sirian / U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Războiul din Afganistan a luat sfârșit după aproape două decenii. Retragerea SUA și a aliaților din NATO a conincis cu o ofensivă fulgerătoare a talibanilor care în decurs de câteva zile au recucerit țara.

Kabulul a căzut în urmă cu câteva zile, iar întreaga lume a văzut imagini șocante cu mii de afgani care au luat cu asalt aeroportul internațional și s-au agățat efectiv, la propriu, pe un avion militar al americanilor, aeronavă care decola.

Rapiditatea cu care Afganistanul a căzut a luat prin surprindere pe toată lumea. Armata afgană, măcinată de corupție și de probleme interne, nici măcar nu a simulat lupta.

SUA au invadat Afganistanul în 2001 după atentatele din 11 septembrie, când talibanii au refuzat să îi predea pe militanții Al Qaeda, organizatorii loviturii din 9/11.

Afganistanul a costat America aproape 2 trilioane de dolari și mii de vieți. 

Emblematica publicație finanțată de Pentagon, dar editorial independentă - Stars and Stripes, a publicat un interviu cu tatăl celui considerat a fi primul american care și-a pierdut viața în Afganistan, în 2001, în ceea ce avea să devină cel mai lung război din istoria Americii.

 

O analogie între imaginile cu afganii pe avionul US Army în timpul decolării și americanii care se aruncau din turnurile WTC după atacul terorist al Al-Qaeda

 

Mike Spann avea doar 32 de ani și a murit pe 25 noiembrie 2001, era ofițer CIA și a fost ucis în timpul confruntărilor cu talibanii din nordul țării.

Tatăl său, Johnny Spann, citat de Stripes, a urmărit imaginile disperării cu afganii care se urcau pe roțile aeronavelor militare la Aeroportul Internațional din Kabul pentru a fugi din calea talibanilor. 

Tatăl primului american ucis în război a făcut o analogie cu americanii care se aruncau disperați din cele două turnuri gemene World Trade Center în 2001, în momentul în care acestea erau cuprinse flăcări iar salvatorii nu puteau ajunge la ei.

„Am spus-o de multe ori cu ce sentimente urmăresc imaginile video din 11 septembrie cu oamenii sărind din turnuri pentru că nu voiau să fie înghițiți de flăcări. (...) Azi vedem imagini cu oameni care încearcă să se cațere pe un avion militar în timp ce acesta decolează pentru că au cooperat cu americanii și știu că vor muri dacă talibanii ajung la ei”, a precizat Johnny Spann care a denunțat „promisiuni pe care nu le-am respectat”, concluzionând: „Am fost înfrânți”.

Johnny Spann nu a criticat faptul că SUA au luat decizia de a se retrage din Afganistan, ci modul și condițiile în care retragerea s-a făcut.

Talibanii au condus cu brutalitate Afganistanul vreme de circa cinci ani, la sfârşitul secolului trecut, impunând viziuni islamiste ultraconservatoare.

Forţele conduse de SUA i-au alungat de la putere în urma atacurilor din 11 septembrie 2001. Mulţi dintre cei care au cunoscut acele vremuri nu mai vor să treacă prin astfel de experienţe şi încearcă în mod disperat să fugă din ţară.

Agenția de presă Agerpres amintește că în continuare sute de afgani se află la aeroportul din Kabul în încercarea de a părăsi țara, în pofida asigurărilor pe care talibanii le-au dat în ceea ce privește amnistia generală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel