,,Denunţăm fără echivoc ocupaţia temporară a Republicii autonome a Crimeei şi oraşului Sevastopol de către Rusia", susţin cele şapte ţări cele mai bogate din lume, la aproape şapte ani de la declanşarea conflictului. "Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte tentativele Rusiei menite să legitimeze această ocupaţie", adaugă comunicatul.
Această declaraţie este la unison cu afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden care a declarat la sfârşitul lui februarie că nu va accepta niciodată anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea în Ucraina.
Ca un semn al hotărârii noii administraţii americane de a se opune mai ferm Rusiei, Biden l-a calificat miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin drept "ucigaş", provocând astfel furia Moscovei.
Conflictul dintre trupele ucrainene şi combatanţii susţinuţi de Rusia a făcut peste 13.000 de morţi începând din 2014, când Rusia a anexat Crimeea şi forţele proruse din estul Ucrainei s-au răzvrătit împotriva Kievului.
"La şapte ani de la anexarea ilegitimă şi ilegală a Republicii autonome a Crimeei şi oraşului Sevastopol de către Rusia, ne reafirmăm susţinerea neclintită şi ataşamentul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional", subliniază miniştrii de externe ai ţărilor din G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit"), precum şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate.
"Făcând uz de forţă împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, Rusia a încălcat făţiş dreptul internaţional şi a contravenit acestor principii", adaugă ei, potrivit Agerpres.
Semnatarii comunicatului se opun "cu fermitate continuării destabilizării Ucrainei de către Rusia şi în mod concret acţiunilor pe care aceasta le desfăşoară în unele zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, sfidând angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul acordurilor de la Minsk".
"Instalarea păcii presupune punerea în aplicare totală a acordurilor de la Minsk. Rusia este parte din conflictul din estul Ucrainei, nu mediatoare în acest conflict", mai subliniază semnatarii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News