Țările de Jos vor începe să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina „fără întârziere”: Promitem o livrare rapidă

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Avioane F-16 ale Țărilor de Jos și Belgiei zboară în formaţie în cadrul unei misiuni de poliţiei aeriană. Sursa foto: Ministerie van Defensie.
Avioane F-16 ale Țărilor de Jos și Belgiei zboară în formaţie în cadrul unei misiuni de poliţiei aeriană. Sursa foto: Ministerie van Defensie.

Țările de Jos vor începe imediat să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, a anunțat ministrul de externe Caspar Veldkamp în timpul vizitei sale la Kiev. Ucraina speră că aceste avioane de producție americană îi vor spori apărarea împotriva bombardamentelor rusești zilnice, protejând atât soldații, cât și orașele.

În prima sa vizită internațională de la preluarea mandatului, Veldkamp a asigurat că, odată cu aprobarea licențelor de export de săptămâna trecută, Olanda este acum pregătită să trimită aceste aeronave Ucrainei.

,,Acum că avem undă verde pentru primele F-16, promitem o livrare rapidă", a confirmat ministrul sâmbătă, în timpul unei conferințe de presă la Kiev. Din motive de securitate, detaliile călătoriei sale au rămas confidențiale până duminică.

Deși calendarul exact pentru livrarea celor 24 de avioane F-16 promise Ucrainei de către Țările de Jos rămâne incert, noul guvern de coaliție, dominat de Partidul pentru Libertate [PVV] de extremă dreaptă al lui Geert Wilders, a subliniat sprijinul său continuu pentru Ucraina. Această susținere neclintită vine pe fondul eforturilor constante privind apărarea. 

După invazia declanşată de Rusia în februarie 2022, Ucraina a solicitat rapid avioane de luptă F-16. Piloții ucraineni au urmat de atunci cursuri de pregătire intensive în țările membre NATO. Statele membre NATO, inclusiv Belgia, s-au angajat să trimită aceste avioane avansate, renumite pentru precizia, viteza și raza lor de acțiune.

Într-un interviu acordat AFP în luna mai, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de aproximativ 130 de avioane F-16 pentru a face față forței aeriene a Rusiei. 

În ciuda acestor solicitări, aliații occidentali au promis până acum mai puțin de 100 de aeronave. Între timp, Rusia a avertizat că va viza orice mijloace militare occidentale, inclusiv avioanele F-16, care sunt trimise pentru a sprijini Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel