Secretarul de stat pentru apărare al Ţărilor de Jos, Christophe van der Maat, s-a adresat Camerei Reprezentanților printr-o scrisoare în care explică că care sunt motivele pentru care se dorește achiziția sistemelor israeliene PULS, scrie edrmagazine.
Totodată, pentru a completa sistemele terestre PULS, Olanda va achiziționa rachetele americane Tomahawk (care vor intra în dotarea Marinei), dar și cu rachetele JASSM ER (AGM-158B JASSM-ER), ultimele fiind lansate de pe avioanele F-35, care vor intra în curând în dotarea Forțelor Aeriene olandeze. Costul total al celor trei sisteme este estimat la 4 miliarde de euro.
Lecțiile din Ucraina
În acest context, Van der Maat a subliniat că războiul din Ucraina „demonstrează încă o dată că sprijinirea focului pe rază scurtă, medie şi lungă este esențială. Acest lucru se aplică pe uscat, din aer și din mare.
Pe componenta terestră, Armata Regală a Țărilor de Jos urmează să se echipeze în 2023 cu sistemul israelian PULS (Universal and Precise Launch System), pentru un preţ estimat la puțin peste 500 de milioane de euro.
În acest fel, Olanda va avea pentru prima dată în ultimii ani propria artilerie de rachete, ceea ce îi va permite să ofere un sprijin eficient de foc la sol, mai eficient decât echipamentele aflate în prezent în dotarea Armatei olandeze (obuziere blindate care pot trage până la 50 de kilometri distanţă).
PULS, o variantă considerată mai bună
Sistemul PULS, având în dotare rachete de tip Extra, cu o rază de acțiune de până la 150 km
Olanda și-a manifestat interesul de a achizitiona și sisteme HIMARS, dar, în cele din urmă, Ministerul Apărării al Ţărilor de Jos a optat pentru PULS.
Olandezii arată că sistemul israelian se remarcă la mai multe capitole. Comparativ cu sistemul american HIMARS, poate transporta mai multe rachete, iar costul este unul mai mic, ceea ce face posibilă cumpărarea mai multor rachete cu același buget. La acestea, se adaugă și faptul că sistemul este disponibil mai repede iar, în viitor, PULS va putea fi utilizat și cu muniţii de la producătorii europeni.
Lansatorul de rachete PULS, dezvoltat de israelienii de la Elbit, dispune de maxim două containere, fiecare putând utiliza diferite tipuri de rachete:
Accular 122 mm (18 rachete) cu o rază de acțiune de până la 35 km,
Accular 160 mm (10 rachete) cu o rază de acțiune de până la 40 km,
EXTRA (4 rachete) cu o rază de acțiune de până la 150 km
Predator Hawk (2 rachete) cu o rază de acțiune de până la 300 km.
Olanda nu e singura țară care a ales PULS. Danemarca cumpără și sistemul, în timp ce Germania este interesată, care,,oferă perspective de cooperare internațională pentru creşterea autonomiei europene".
Compania germană Krauss Maffei Wegmann (KMW) a convenit anul trecut cu Elbit Systems să dezvolte o versiune pentru Europa, numită Europuls.
Celelalte sisteme achiziționate de Olanda
Tomahawk pentru mare
În sfera navală, sistemul ales este Tomahawk, cu care vor fi echipate fregatele și submarinele. Este o armă cu o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri și poate fi ghidată după lansare pentru a urma o altă rută către țintă sau a atribui o altă țintă. Tomahawk se află în dotarea Marinei americane și a celei britanice.
JASSM-ER pentru Forțele Aeriene
Pentru dominația aerului, Țările de Jos au ales rachete cu rază lungă de acțiune de fabricaţie americană cu care să-și echipeze F-35-urile. Mai exact, a optat pentru Jassm-ER.
Acesta este un proiectil cu o rază de acțiune de aproximativ 1.000 de kilometri. Forţele aeriene din SUA și Australia îl au deja în serviciu, iar în Europa, Germania, Finlanda şi Polonia îl achiziţionează şi ele.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News