Țările de Jos acordă Ucrainei permisiunea să folosească F-16 pe teritoriul Rusiei

Ucraina a primit recent primele sale avioane de luptă F-16 din Danemarca, Țările de Jos, Belgia și Norvegia. Oficialii olandezi confirmă că Ucraina poate folosi aceste avioane pentru a ataca ținte în interiorul Rusiei.

Avioanele de luptă F-16 pe care Olanda le-a transferat în Ucraina pot fi folosite pentru atacuri asupra Rusiei, a declarat ministrul olandez al apărării Ruben Brekelmans pentru canalul NOS TV, citat de publicația americană newsweek.

Potrivit acestuia, Ucraina poate folosi avioanele F-16 transferate de Olanda, inclusiv în misiuni executate pe teritoriul Federației Ruse, ”cu condiția ca legile războiului să fie respectate”.

În același timp, Ucraina are dreptul de a ataca ținte militare din Rusia, potrivit Țărilor de Jos. Aceasta include interceptarea rachetelor deasupra Rusiei și atacarea aerodromurilor de pe care decolează avioanele de luptă rusești, a spus Brekelmans.

Aici nu putem să nu semnalăm manipularea venită din partea publicațiilor pro-ruse, care scot din context declarațiile oficialului olandez. Informația esențială din declarație era că Olanda e de acord cu folosirea F-16 pe teritoriul Rusiei. Evident, acest lucru trebuie să se întâmple cu respectarea legilor războiului (aspect pe care Kievul nu l-a combătut niciodată). În schimb, propaganda rusă vine cu o altă interpretare: Olanda a interzis Ucrainei să lovească bunuri civile, lăsând să se înțeleagă că ucrainenii vizează țintele civile.

Anterior, comandantul olandez al apărării Onno Eichelsheim a declarat că partea olandeză nu impune restricții privind utilizarea și raza de acțiune a avioanelor de luptă F-16 transferate la Kiev în spațiul de deasupra Rusiei.

Țările de Jos joacă unul dintre rolurile principale în coaliția de a furniza Ucrainei avioane F-16 și pregătire a piloților. În cadrul acestei inițiative, Olanda intenționează să transfere 24 de aeronave la Kiev și să furnizeze alte 18 pentru nevoile centrului european de instruire din România.

Așa cum explica și DefenseRomania, liderii mai multor țări permit ca armamentul transferat Ucrainei să fie folosit pe teritoriul Rusiei, printre acestea numărându-se Țările de Jos, Letonia, Canada, Norvegia, Germania și Danemarca.

 

Ucrainei va primi aproximativ 80 de F-16

 

Ucraina a început să caute F-16 la scurt timp după invazia rusă din februarie 2022, iar piloții ucraineni au urmat luni de pregătire în țările NATO. Mai multe state membre NATO s-au angajat să furnizeze astfel de avioane după unda verde finală de la Washington. Într-un interviu acordat AFP în mai, președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de aproximativ 130 pentru a atinge paritatea aeriană cu Rusia. Cu toate acestea, țările occidentale au promis că vor trimite mai puțin de 100. The Times a citat o sursă anonimă spunând că Ucraina a primit deja șase avioane de luptă F-16 din Țările de Jos. După alte surse, Ucraina ar putea opera deja aproximativ 10 aeronave.

Rușii amenință că avioanele F-16 vor fi distruse ”la fel ca alte echipamente militare lăudate de Occident”, oficialii ruși făcând probabil referire la rachetele Storm Shadow sau ATACMS care explodează la impactul cu țintele valoroase rusești din Peninsula Crimeea sau din Donbas.

Amintim că Ucraina a pierdut primul său avion F-16, în timpul misiunilor de respingere a atacului aerian masiv al Rusiei din 26 august. Cauza accidentului nu a fost încă stabilită, variantele luate în calcul fiind o eroare de pilotaj sau o lovitură de tip ”friendly fire”. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel