Ministrul leton al Apărării, Andris Sprūds, a informat că noul lotul include 1.500 de drone de atac, are o valoare de 17 milioane de euro și reprezintă o parte din cele 12.000 de drone pe care două companii letone le vor produce în prima jumătate a anului pentru a sprijini Forțele Armate ale Ucrainei.
Pe contul său de pe platforma de socializare X, Sprūds a postat un videoclip și o fotografie cu un camion încărcat cu drone ambalate în cutii. Lotul anterior de drone, care a conținut tot 1.500 de aparate, a fost trimis în Ucraina la începutul lunii aprilie.
???????????????????? No Latvijas ceļā uz Ukrainu dodas vēl 1500 kaujas droni. Divi Latvijas uzņēmumi starptautiskās dronu koalīcijas ietvaros gada pirmajā pusē piegādās 12000 dronus.#MilitaryIndustry ???????? #DroneCoalition #StandWithUkraine pic.twitter.com/uuL1mQpIGU
— Andris Spruds (@AndrisSpruds) April 28, 2025
Coaliția internațională pentru drone, condusă de Letonia și Regatul Unit, a fost înființată în februarie 2024, iar în prezent include 18 țări donatoare. Ca parte a acestei inițiative, a fost înființat un fond internațional de achiziții publice, administrat de partea britanică. Letonia a contribuit și la acesta cu 5 milioane de euro.
Pe parcursul unui an, țările participante au alocat în total aproximativ 2 miliarde de euro pentru drone, reprezentând livrarea finalizată sau în curs a aproximativ 100.000 de aparate de diverse categorii către armata ucraineană, în principal drone FPV.
Din cei peste 260 de producători europeni de drone, în cadrul primei licitații internaționale anunțate de coaliție au fost selectate doar cinci companii pentru a furniza un număr de 30.000 de drone în valoare de 45 de milioane de euro. Dintre aceștea, două companii cu astfel de comenzi sunt cele letone.
Anul trecut, potrivit ministrului Spruds, au fost livrate Ucrainei aproximativ 5.000 de drone de diverse tipuri fabricate în Letonia, în valoare totală de 15 milioane de euro.
Ucraina ar dori mai mult modelul danez de sprijin
De remarcat că, potrivit celor mai recente declarații ale oficialilor ucraineni, peste 95% dintre dronele utilizate în prezent de forțele ucrainene pe front sunt fabricate pe plan intern.
„Am făcut un progres în sectorul sistemelor fără pilot. Peste 95% dintre dronele (UAV-urile) utilizate în prezent pe front sunt fabricate în Ucraina”, a declarat pe 28 aprilie ministrul adjunct al Apărării, Valerii Churkin.
Churkin a precizat că, în 2024, Ministerul Apărării din Ucraina a autorizat peste 330 de modele noi de sisteme fără pilot produse pe plan intern, comparativ cu doar 75 de modele avizate cu un an mai devreme.
De altfel, pe 16 aprilie, chiar președintele Volodimir Zelenski a declarat că, de la lansarea invaziei Rusiei în februarie 2022, Ucraina s-a orientat din ce în ce mai mult către producția internă și către inovație, ajungând ca peste 40% din armamentul folosit pe front să fie produs acum în Ucraina.
În bugetul pe 2025, Ucraina a alocat 1,3 miliarde de dolari pentru producția de apărare, pentru a-și reduce dependența de livrările de arme din străinătate. În același timp, Guvernul intenționează să obțină peste un miliard de dolari în acest an pentru a sprijini achizițiile locale de armament prin așa-numitul model danez, în cadrul căruia țările pot dona arme Ucrainei achiziționându-le direct de la producătorii interni ucraineni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News