„Țara cu un singur gras” urmărit penal? De ce Kim Jong-un ar trebui să ajungă pe un scaun la Haga alături de aliatul său Vladimir Putin

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin și Kim Jong Un / Foto: Agerpres, Kremlin.ru
Vladimir Putin și Kim Jong Un / Foto: Agerpres, Kremlin.ru

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și trei dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, decizie care a provocat valuri în cadrul comunității internaționale. Însă alături de Putin, coautor pentru crime de război, ar putea fi acuzat și Kim Jong-un, noul său aliat. Iar Kim - liderul „Țării cu un singur gras” cum atât de sugestiv și-a numit cartea Adelin Petrișor - ridică ștacheta. Kim Jong-un ar putea înfrunta două capete de acuzare, inclusiv pentru primele împotriva propriului său popor. 

Reputatul profesor sud coreean De Min-Yong Lee, profesor la Sookmyung Women's University din Republica Coreea, explică într-un articol, citând experți în drept internațional, de ce Kim Jong-un poate fi acuzat de complicitate la crime de război împotriva Ucrainei, dar și de ce încă nu a fost acuzat de crime împotriva umanității și a propriului popor cu toate că întreaga planetă știe cum își tratează Phenianul populația.

Trebuie să reamintim faptul că președintele rus e acuzat de crime împotriva umanității în zonele ocupate de Rusia în Ucraina, în timp ce doi generali ruși sunt acuzați de CPI de atacuri împotriva infrastructurii electrice civile a Ucrainei.
În acest context tot mai multe voci solicită ca liderul nord-coreean, dictatorul Kim Jong-un să fie tras la răspundere pentru furnizarea de armament în războiul declanșat de Vladimir Putin, noul său aliat.

Experții în drept internațional susțin că există premise pentru ca Kim Jong-un să fie acuzat de complicitate la crime de război, precum și de complicitate la crime împotriva umanității.

Articolul arată că potrivit datelor identificate de experți, inclusiv imagini prin satelit, s-a confirmat faptul că Phenianul a furnizat către Federația Rusă peste 7.000 de containere cu armament. Iar potrivit Statutului de la Roma, documentul fondator al Curții Penale Internaționale, Coreea de Nord se face complice la crimele împotriva umanității săvârșite de ruși în teritoriile ocupate din Ucraina.

 

Apel la Articolul 25 din Statutul de la Roma

 

2. kim jong u... (kim_jong_un_82301700.jpg)

Potrivit experților în drept internațional acțiunile Coreei de Nord intră sub incidența Articolului 25, Aliniatul (3), litera (c) din cadrul Statutului de la Roma care subliniază cât se poate de clar că intră sub jurisdicția CPI inclusiv: „facilitatea săvârșirii unei astfel de infracțiuni (n.r. - crime de război; crime împotriva umanității), sprijinirea, complicitatea sau asistarea în orice alt mod la comiterea ei sau la tentativa de comitere, inclusiv prin furnizarea mijloacelor care pentru comiterea acesteia”. Cu alte cuvinte, înarmarea masivă a Federației Ruse cu armament nord-coreean, pe care rușii îl folosesc intens împotriva zonelor civile ale Ucrainei, face din Phenian un complice la crimele ruse. 

E citat profesorul Song Sang-Hyun, fost președinte al CPI tin de șase ani (2009-2015), care merge și mai departe. El spune că există posibilitatea ca Kim Jong-un să fie urmărit de crime de război nu doar ca complice ci ca coautor alături de Vladimir Putin.

Fostul președinte al CPI e de părere că nu există niciun dubiu că Articolul 25 din în incriminează cât se poate de clar pe Vladimir Putin ca principal suspect în crimele de război din Ucraina iar pe Kim Jong-un cel puțin ca complice. 

Dar să ne aducem aminte că astfel de solicitări la CPI privind urmărirea lui Kim Jong-un au fost formulate cu mult timp înainte de invazia pe scară largă declanșată de Rusia împotriva Ucrainei. Astfel, experții în drept internațional și organizațiile ONU pentru drepturile omului au atras de nenumărate lor atenția asupra încălcărilor extreme ale drepturilor omului, a privării de hrană și a muncii forțate, acțiuni pe care regimul de la Phenian le întreprinde chiar împotriva propriilor cetățeni.

 

Crimele împotriva propriului popor ale lui Kim Jong-un sunt la fel de grave ca cele ale lui Vladimir Putin în Ucraina. Doar procedura l-a scăpat până în prezent pe Kim de mandat

 

3. Kim inspec... (1kim_98955600.jpg)

În acest sens a existat un proces în 2022 în care s-a ajuns la concluzia că în Coreea de Nord au fost săvârșite 11 tipuri de crime împotriva umanității, specificate în Statutul de la Roma.

Faptul că Kim Jong-un nu a fost plasat pe lista suspecților, înaintea lui Vladimir Putin, are o explicație logică adusă în atenția publică de experți. Și nu are nicio legătură cu faptul că crimele comise de regimul de la Phenian împotriva propriei populații ar fi mai puțin grave în comparație cu cele comise de Putin în Ucraina.

Specialiștii explică faptul că CPI vizează persoane care comit genocid sau crime împotriva umanității atât pe timp de pace, cât și pe timp de război, în special pe cei care nu pot fi trași la răspundere penală în temeiul legislației interne. În timp ce mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin se referă în mod special la crimele de război din Ucraina, crimele lui Kim Jong-un împotriva propriului popor, pe timp de pace, sunt ample și necesită un timp îndelungat de anchetat; și mai e un aspect esențial: Cineva trebuie să depună această plângere. Cu alte cuvinte motivul pentru care pe numele lui Kim Jong-un nu a fost încă emis un mandat de arestare e că nu au fost îndeplinite încă criteriile privind depunerea unei plângeri împotriva sa.

Potrivit Statutului de la Roma există două modalități de a aduce un astfel de caz la Curtea Penală Internațională: Fie e depusă o plângere tocmai de către țara afectată de aceste crime, fie Consiliul de Securitate al ONU trimite plângerea. 

Însă acum, când complicitatea Coreei de Nord la crime de război în Ucraina e cât se poate de clară, inclusiv cu dovezi de necontestat, există posibilitatea ca autoritățile ucrainene - Ucraina fiind statul victimă - să depună o astfel de plângere împotriva Coreei de Nord la Curtea Penală Internațională.

 

Ce s-ar schimba pentru Kim Jong-un dacă ar fi acuzat de CPI?

 

4. -imagine fara descriere- (kim_jong_un_46814000.jpg)

Există juridic și o a treia cale, cea a unei anchete independente. În Statutul de la Roma există o prevedere specifică care permite procurorului CPI să demareze o anchetă din proprie inițiativă, chiar și fără o plângere venită din exterior. Această posibilitate are la bază Articolul 13 din Statut. E un proces însă mai complex iar până în prezent acțiunile independente de investigație au fost exercitate de doar opt ori, inclusiv în cazuri din Kenia sau Filipine. 

Ce ar putea păți Kim Jong-un într-un asemenea scenariu? Efectul punitiv cel mai sever ar fi acela că un mandat de arestare nu are termen de prescripție, ceea ce înseamnă că acuzațiile vor urmări suspectul în permanență. Iar suspecții de crime de război, cum e și cazul lui Vladimir Putin, nu au posibilitatea să intre în niciuna din cele 124 de state membre ale CPI pentru că mandatul va trebui pus în aplicare iar suspectul arestat. 

„Credem cu tărie că mai multe cazuri de urmărire penală și pedepsire a celor care încalcă normele și acordurile globale sau se angajează în comportamente deviante vor ajuta la eradicarea rădăcinilor conflictelor și războiului. Din această perspectivă, sperăm că CPI va aborda în mod activ crimele de război comise de liderul nord-coreean Kim Jong-un și complicii săi, așa cum au fost ele demonstrate de dovezi în războiul împotriva Ucrainei”, transmite reputatul profesor coreean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel