Cu un deficit mare de artilerie, Armata ucraineană apelează la echipamente din anii 1950. Tunul antiaerian KS-19 e folosit împotriva țintelor terestre

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tun KS-19
Tun KS-19

Forțele ucrainene au fost văzute trăgând cu arme antiaeriene din anii 1940, de calibru 100 mm, care sunt folosite împotriva țintelor de la sol, în special vehiculelor blindate ușoare. 

Forțele ucrainene folosesc o baterie de tunuri antiaeriene KS-19, dar le-au schimbat destinația și le utilizează împotriva țintelor terestre, susține publicația businessinsider.

Proiectat în Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și aflat în serviciu din 1947, tunul are un calibru de 100 mm și este eficient și împotriva țintelor terestre, în special vehiculelor blindate ușoare, datorită capacității sale de a penetra blindaje cu grosimi de până la 185 mm, în cazul țintelor aflate la un kilometru distanță.

 

Ambele tabere apelează la ”vechituri”, dar Rusia nu are nicio scuză

Foto: Tanc T-54

Conflictul sângeros a măcinat rezervele de echipamente militate și a obligat ambele tabere să apeleze la armele vechi de zeci de ani. 

Dacă pentru Ucraina acest lucru este de înțeles, întrucât țara nu avea pretenții de mare putere militară a lumii, în cazul Rusiei, astfel de informații sunt de-a dreptul surprinzătoare.

Timp de un an de zile am avut prilejul să descoperim carențele majore ale ”măreței” industrii militare rusești, în fapt, o copie palidă a ceea ce însemna mașinăria militară a URSS.

Rămas oricum în urmă încă din anii 1980, complexul militaro-industrial al fostei URSS trăiește mai mult din amintiri, iar lucru ăsta se vede din plin în Ucraina.

După ce și-a epuizat sau a pierdut în luptă mare parte din stocul de echipamente relativ moderne, Rusia a fost forțată să-și scoată echipamentul militar învechit din depozite. Câteva exemple în acest sens includ tancurile din epoca sovietică, cum ar fi T-62, care sunt mai vulnerabile la atacurile ucrainene. Recent, Rusia a fost văzută scoțând din depozit ceea ce păreau a fi tancuri T-54 din anii 1940.

 

Tunul KS-19 de 100 mm

Foto: Tun KS-19, care a fost în dotarea Armatei României, expus în Arsenal Park Transilvania / flickr

Trupele Kievului au fost văzute recent trăgând, posibil pentru antrenament, cu tunuri antiaeriene vechi de zeci de ani, identificate ca sisteme KS-19 de 100 mm. 

Introdus pentru prima dată în 1947, KS-19 este un tun antiaerian sovietic remorcat care a fost utilizat operațional în Razboiul Coreean sau în cel din Vietnam, dar și în diferite conflicte din Orientul Mijlociu.

Potrivit unor surse, România a avut și ea în dotare cel puțin 180 de tunuri antiaeriene KS-19 sovietice, cumpărate începând cu anii 1950. Tunul, care cântărea 9,5 tone, era remorcat de un tractor AT-T. 

Revenind la armele ucrainenilor, UA Weapons Tracker a identificat obuzele folosite de ucraineni pe tunul KS-19 ca fiind produse la începutul anilor 1960 și capabile să lovească la aproximativ 20 de km. Acesta a adăugat că armele vor fi folosite împotriva țintelor terestre, spre deosebire de utilizarea lor desemnată inițial împotriva amenințărilor din aer. 

 

Pentru Ucraina, echipamentele de din epoca sovietică reprezintă încă majoritatea armelor folosite. Buk-M1, sistemul antiaerian S-300,  tancurile T-64 și T-72, avioane de luptă MiG-29 și multe altele sunt majoritare în dotarea ucrainenilor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel