Publicitate
Ca răspuns la întrebările adresate de publicaţia Defence24.pl, Krzysztof Plotek, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Armament, din cadrul Ministerului polonez al Apărării, a declarat că faza analitică și conceptuală pentru achiziționare unor tancuri de nouă generație din cadrul programului WILK nu a fost finalizată. Cu alte cuvinte, la nivelul Ministerului polonez al Apărării încă nu s-a luat o decizie cu privire la ce tancuri ar trebui achiziţionate pentru Armata poloneză.
Majorul Plotek a adăugat că – ca parte a analizei de piaţă – Inspectoratul pentru Armament a purtat discuţii cu Krauss-Maffei Wegmann (KMW ) – compania germană de armament care a dezvoltat tancul Leopard 2 şi toate versiunile actualizate ale acestuia – reprezentată de Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne SA din Poznań, Rheinmetall Defense – compania germană care lucrează la proiectul pentru viitorul tanc franco-german, Hyundai Rotem – compania sud coreeană care s-a oferit să colaboreze cu guvernul polonez pentru a dezvolta și produce 800 de tancuri principale de luptă (MBT) K2 Black Panther, armata Statelor Unite, BAE Systems și General Dynamics European Land Systems – compania americană care produce astăzi tancurile M1 Abrams.
Publicaţia poloneză precizează că purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Armament nu a precizat ce decizii au fost luate. Faptul că s-au purtat discuții cu Armata SUA, dar şi cu companiile americane de armament, înseamnă că tancurile M1 Abrams sunt, de asemenea, incluse pe lista Ministerului polonez al Apărării ca o posibilă achiziţie în cadrul programului militar de înzestrare WILK.
La începutul anului trecut, expertul polonez Mateusz Zilonka a sugerat ca Polonia ar trebui să ia în considerare posibilitatea achiziționării de tancuri M1 Abrams, produse de compania americană General Dynamics Land Systems (GDLS). Printre altele, Varşovia va trebui să stabilească în ce măsură aceste tancuri vor duce la o îmbunătățire a capacităților de luptă ale armatei, având în vedere amenințările actuale de securitate.
Tancul Abrams este, prin urmare, al treilea dintre proiectele existente pe masa Ministerului polonez al Apărării - după tancul german Leopard 2 și sud-coreeanul K2 Black Panther - care urmează să fie analizate în programul Wilk. În cardul acestui program, care trebuie să găsească un succesor pentru tancurile T-72 / PT-91, sunt analizate, de asemenea, proiecte de dezvoltare ale unor noi tancuri, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Armament.
Proiecte de dezvoltare ale unor noi tancuri ?
Amintim că, în toamna anului trecut, în presa poloneza a apărut informaţia că Italia vrea să dezvolte un nou tanc, iar Polonia şi alte state europene au fost invitate să participe la dezvoltarea acestui proiect.
Amintim şi că, la începutul anului 2020, Franța a invitat Polonia să participe la proiectul viitorului tanc european - proiectul este realizat de firma KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI. Tancul EMBT, de fapt un hibrid alcătuit pe baza saşiului tancului german Leopard 2A7 dar cu turela tancului francez Leclerc, a fost dezvăluit în 2018 de către ministrul francez al Apărării, Francoise Parly, cu ocazia salonului Eurosatory organizat la Villepinte, în apropiere de Paris.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News