Din informațiile DefenseRomania există inclusiv o scrisoare de intenție a României pentru a achiziționa Abrams americane, în contextul în care în ceea ce privește înzestrarea cu arma tanc a rămas în urmă, Armata noastră având încă în dotare bătrânele T-55 sovietice, în timp ce TR-85M1 Bizonul rămâne principalul tanc al Armatei noastre.
Pe lângă Abrams americane, ca urmare a vizitei efectuate de ministrul Vasile Dîncu în Coreea de Sud, în discuțiile dintre cele două delegații oficiale se pare că a fost pus „pe masă” și K2 Panther sud-coreean.
Interesant e că aceeași tehnică e achiziționată și de Polonia, însă în număr mult mai mare. Polonezii au semnat deja un contract pentru 250 de Ambrams în cea mai modernă versiune Abrams M1A2 SEPv3, dar și un alt angajament pentru un lot suplimentar format din 116 tancuri Abrams second hand. Varșovia are un acord și pentru 800 de tancuri Panther K2 din Coreea de Sud.
Dacă ne uităm la vecinii noștri din vest, Ungaria, aceștia au ales soluția Leopard 2. Ungaria a semnat un contractul privind achiziţia unor tancuri germane Leopard 2, în decembrie 2018, ca parte a programului de dezvoltare şi înzestrare militară Zrínyi 2026. Conform contractului, compania germană KMW urmează să producă 44 de noi tancuri Leopard 2 ale standardului A7 + ( se preconizează că livrarea acestora vă fi finalizată până în 2023 ) și să furnizeze 12 tancuri Leopard 2A4 suplimentare din stocurile existente ale companiei către Forţelor Armate Ungare, care vor fi folosite de militari ungari pentru a se instrui.
Indiferent de soluția pe care decidentul politic o va alege, Armata română are nevoie de minimum două brigăzi de tancuri
An 2017 - tancuri M1 Abrams sosesc la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Sursa Foto: MApN
Generalul (r.) Dan Grecu, în una din edițiile anterioare ale emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania, a vorbit despre achiziția de tancuri, subliniind importanța unui număr semnificativ de astfel de tehnică.
„Orice tehnică militară achiziționată și mai ales cu componente produse aici e un câștig pentru forțele armate. Bineînțeles că trebuie să avem grijă și în ceea ce privește costul și fiabilitatea, dar mai ales să avem în vedere ce înseamnă costul mentenanței după procesul de achiziție.
Din punctul meu de vedere ar trebui să avem echivalentul a minimum două brigăzi de tancuri ori trei batalioane fiecare pentru a asigura atât forță defensivă cât și capacități de reacție. Nu e necesar ca toate aceste tancuri să fie achiziționate mâine, dar trebuie stabilit un ritm constant pentru a putea înlocui succesiv companii și batalioane”, a precizat generalul (r.) Dan Grecu, pentru DefenseRomania.
În 2021, același lucru îl semnala și generalul (r.) Virgil Bălăceanu, tot într-o discuție cu DefenseRomania.
„Trebuie să vedem ce rol va avea tancul în perioada următoare și care e necesarul de tancuri în cadrul unei acțiuni militare moderne. Luând cazul Ungariei, dacă realizează intrarea în dotare a Forțelor Terestre Ungare a unui batalion de tancuri Leopard este un lucru bun, dar un singur batalion nu asigură o capacitate de luptă consistentă și nu e o capabilitate care să reflecte modernizarea”, preciza la vremrea respectivă și generalul (r.) Bălăceanu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News