Taiwanul rămâne mărul discordiei. China a cerut SUA să „înceteze orice complicitate militară cu Taiwanul”

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: U.S. Navy
Foto: U.S. Navy

Generalul chinez Zhang Youxia, vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale, a cerut Washingtonului să înceteze orice "complicitate militară" cu Taiwanul, în cadrul unei întâlniri rare cu emisarul american Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden.

Întâlnirea, care a avut loc joi la Beijing, a fost parte a vizitei lui Sullivan în China, prima de acest fel din 2016 pentru un oficial de rang înalt al Casei Albe.

Vizita lui Sullivan vine pe fondul tensiunilor crescânde între China și aliații principali ai SUA în Asia, precum Japonia, Filipine și Taiwan. În timpul discuțiilor, Sullivan a subliniat importanța menținerii stabilității în strâmtoarea Taiwan, care separă insula Taiwan de China continentală, și a accentuat necesitatea libertății de navigație în Marea Chinei de Sud, o zonă disputată unde au avut loc recent incidente între Beijing și Manila.

În contrast, generalul Zhang Youxia a subliniat că Taiwanul reprezintă "prima linie roșie" în relațiile dintre China și SUA, avertizând că independența Taiwanului este "incompatibilă" cu pacea și stabilitatea în regiune. El a cerut SUA să înceteze orice sprijin militar pentru Taiwan, să nu mai livreze arme insulei și să nu mai răspândească informații false despre Taiwan.

China consideră Taiwanul parte a teritoriului său și acuză frecvent SUA că sprijină mișcările pro-independență din insulă, amintește Agerpres. Beijingul nu exclude opțiunea militară pentru reunificarea Taiwanului cu China.

Între timp, Japonia și Filipine, ambele legate de SUA prin tratate de securitate, au reacționat recent la acțiunile Chinei în regiune. Japonia a ridicat avioane de vânătoare după o incursiune chineză în spațiul său aerian, iar Filipine a acuzat China că este "cel mai mare perturbator" al păcii în Marea Chinei de Sud.

În ciuda acestor tensiuni, China și SUA continuă să mențină un dialog deschis. Potrivit Casei Albe, cele două țări lucrează la organizarea unei posibile convorbiri telefonice între președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping în următoarele săptămâni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel