Potrivit lui Shen Yi-ming cerea privind intenţia Taiwanului de a cumpăra noi avioane de luptă din Statele Unite vine pe fondul întăririi capacitaţilor militare ale Chinei. Tot Shen Yi-ming spune că în prezent există un dezechilibru destul de mare între capacităţile militare de apărare aeriană ale Taiwan şi Chinei.
Potrivit Taipei Times, care citează o declaraţie a Ministerul Apărării Naționale, Washingtonului i sa cerut să ofere sfaturi cu privire la tipul și numărul de avioane de luptă care ar fi necesare pentru a satisface nevoile operaționale ale Taiwanului.
Comandamentul Forțelor Aeriene intenționează să achiziționeze noi avioane de luptă încă din anul 2003, deoarece durate de viaţa a avioanelor de luptă aflat în serviciu se apropie de jumătate, a declarat ministrul adjunct al apărării naționale, Shen Yi-ming la o conferință de presă care a avut loc la Taipei.
Armată așteptă recomandările Statelor Unite și apoi va selecta și va negocia prețul în consecință, a spus comandatul forţelor aeriene Tang Hung-an.
,,Nu contează dacă este F-15, F-18, F-16 sau F-35, atâta timp cât se potriveşte nevoilor noastre", a spus Tâng Hung-an
Dacă Statele Unite ar aproba cererea Taiwanului pentru noi avioane de luptă, acest subiect ar putea agrava şi mai mult tensiunile dintre Washington și Beijing.
În numele "principiului unei singure Chine", Beijingul interzice însă partenerilor săi să întreţină relaţii diplomatice cu insula, pe care o consideră o provincie rebelă destinată să revină la patria-mamă şi cu forţa dacă va fi necesar.
China consideră Taiwan ca parte a teritoriului său, chiar dacă cele două părți au fost conduse separat de la sfârșitul războiului civil în 1949. China a intensificat în mod semnificativ presiunea diplomatică și militară asupra Taiwanului de când Tsai Ing-wen a preluat funcția de președinte în 2016, inclusiv desfășurarea unor serii de exerciții militare în apropierea insulei. Bombardierele și avioanele de vânătoare al Chinei au început să desfăşoare cu mai multă regularitate zboruri în jurul insule.
Statele Unite sunt cel mai puternic aliat al Taiwanului și cel mai mare furnizor de armament al acesteia. Anul trecut, China a fost derajat de intentiele SUA în privința planurilor sale de a vinde compunente militare catre Taiwan ca parte a unui contract de 330 milioane de dolari, care include piese de schimb standard pentru aeronave. Totodata, Beijingul a fost deranjat si de îmbunatatirea relatiilor dintre Washington și Taipei, inclusiv aprobarea de către Departamentul de Stat al SUA a unei licențe prinvind vanzarea de tehnologie destinata construrii unor submarine.
Dar, temându-se de o reacție a Beijing, SUA a refuzat în mod repetat cererile venite din partea Taiwanului din 2002 pentru noile avioane de luptă, inclusiv pentru cele mai noi F-16 și F-35. În acel moment, China si-a sporit masiv cheltuielile pentru forțele armate, inclusiv pentru avioane de vanatoare de generația a cincea.
Taiwanul are în prezent 326 de avioane de luptă, toate în serviciu începând cu anii 1990, incluzând F-16 și Mirage 2000.
Ministerul Apararii din Taiwan nu ar confirma numărul si nici tipul de avioane de luptă pe care le-a cerut în cerere inaintata Statelor Unite . Dar Mass-media locală a raportat Taiwanul ar fi interest sa cumpere 66 F-16V ca parte a unui contract in valoare de13 miliarde de dolari, care sa cuprinda si munitia, partea de logistică și instruirea pilotilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News