Fostul preşedinte american Donald Trump a semnat un decret în martie 2019 prin care SUA recunoşteau oficial Înălţimile Golan ca teritoriu israelian în 2019, marcând o ruptură de tradiţia politică americană faţă de această problemă. Israelul a capturat cea mai mare parte a Golanului de la Siria în timpul războiului din Orientul Mijlociu din 1967, înainte de anexarea acestuia în 1981 care nu a fost recunoscută niciodată până acum de comunitatea internaţională.
'În practică, controlul asupra Golanului în această situaţie, cred, rămâne de o importanţă reală pentru securitatea Israelului', a declarat Blinken la CNN. 'Problemele juridice sunt altceva şi, în timp, dacă situaţia se va schimba în Siria, noi vom reveni la chestiunea respectivă, dar deocamdată suntem departe de aceasta', a afirmat el.
Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, precum şi prezenţa miliţiilor susţinute de Iran reprezintă o 'ameninţare importantă în materie de securitate' la adresa Israelului, a adăugat Blinken.
Consilieri ai preşedintelui Joe Biden declaraseră anterior că acesta nu va revoca recunoaşterea suveranităţii israeliene asupra Înălţimilor Golan de către SUA.
Noua administrație a SUA menține Ambasada la Ierusalim
În interviu, Blinken a reiterat, de asemenea, angajamentul administraţiei Biden de a menţine Ambasada SUA la Ierusalim, după ce administraţia Trump a recunoscut oraşul drept capitala Israelului, contrar politicii americane anterioare.
Donald Trump s-a raliat în linii mari în privinţa politicii în Orientul Mijlociu premierului israelian Benjamin Netanyahu, principalului său aliat în regiune.
Biden şi echipa sa au declarat de asemenea că vor restabili legăturile cu palestinienii întrerupte sub preşedinţia lui Trump, va relua ajutorul către palestinieni şi va respinge acţiunile unilaterale, cum ar fi construirea de colonii israeliene în teritoriile palestiniene ocupate.
Faptul că Biden nu a avut o discuţie telefonică cu Netanyahu până în prezent printre ceilalţi lideri străini a ridicat semne de întrebare în Israel şi în rândul unor experţi din Orientul Mijlociu, notează Reuters. Atât preşedintele democrat Barack Obama, cât şi republicanul Donald Trump l-au sunat ambii la câteva zile după preluarea oficială a mandatului.
Întrebat de ce Biden nu a vorbit până în prezent cu Netanyahu, secretarul de stat american s-a limitat să spună: 'Sunt sigur că ei vor avea ocazia să vorbească în viitorul apropiat'.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News