Sute de videoclipuri de propagandă despre mercenarii Wagner Group sunt promovate pe TikTok. Teoretic, reţeaua de socializare interzice publicarea unor astfel de înregistrări

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Wagner Group
Wagner Group

TikTok a descoperit sute de videoclipuri de propagandă despre aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group. Toate aceste materiale video au strâns în total aproape un miliard de vizualizări - deși regulile platformei de socializare interzic publicarea unor astfel de înregistrări.  

Jurnaliştii de investigaţii de la NewsGuard au descoperit că rețeaua de socializare TikTok a publicat sute de videoclipuri care susțin și promovează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, deși platforma interzice distribuirea de materiale care incită la violență și care conțin amenințări, atacuri și insulte la adresa unor persoane.

NewsGuard, cu sediul în SUA, specializată în investigarea dezinformării online, susține că unele dintre videoclipuri glorifica modul brutal în care a fost ucis un mercenar rus chiar de către membrii ai Wagner Group. TikTok a promis că va lua măsuri împotriva oricărui conținut care încalcă regulile rețelei sociale.

În special, analiștii au găsit 160 de videoclipuri care prezintă sau aprobă acte de violență comise de mercenarii Wagner, inclusiv 14 videoclipuri cu imagini ale uciderii fostului mercenar Evgeni Nuzhin. Zece dintre ele au fost șterse de TikTok, iar alte patru au rămas disponibile. Cea mai populară dintre ele a adunat cel puțin 900.000 de vizualizări. În plus, alte 15 videoclipuri au fost găsite pe rețeaua de socializare, în care apar imagini cu Nuzhin înainte să fie ucis cu bestialitate cu un ciocan. Unul dintre aceste videoclipuri a avut peste 380.000 de vizualizări.

EVGHENI NUZHIN este un fost prizonier rus care a luptat în Wagner și s-a predat la Forţelor Armate Ucrainene. Ulterior el a putut să se întoarcă în Rusia în urma unui schimb de prizonieri agreat de Moscova şi Kiev. La scurt timp, EVGHENI NUZHIN a fost ucis, deoarece ceilalţi mercenari Wagnar l-au considerat  "trădător" - aparent după ce s-a întors din captivitate. Și apoi au publicat videoclipul execuției acestuia.

În total, videoclipurile cu hashtag-uri legate de PMC Wagner au fost vizualizate de peste un miliard de ori. În același timp, motorul de căutare al TikTok în engleză și rusă, atunci când menționează PMC Wagner, oferă utilizatorilor sugestii de materiale video care conțin cuvintele "baros" și "execuție".

Analiștii au descoperit, de asemenea, că TikTok a postat alte 130 de clipuri care conțineau imagini cu o altă crimă comisă de mercenarii Wagner în Siria, în anul 2017. NewsGuard spune că imaginile din acel videoclip au devenit un simbol al cruzimii luptătorilor Wagner și au devenit un meme - analiștii au găsit peste 30 de persoane pe rețeaua de socializare ale căror conturi au postat fotografii cu criminalul, precum și videoclipuri cu oameni care încearcă să-l imite.

În 2017, membri ai PMC Wagner din Siria s-au filmat în timp ce loveau un bărbat cu un baros, iar la scurt timp l-au decapitat. "Novaya Gazeta a aflat cine a fost.

NewsGuard a găsit, de asemenea, peste 500 de videoclipuri prin intermediul cărora se încearcă justificare invaziei în Ucraina, dar se şi îndeamnă la uciderea ucrainenilor și susţinerea acţiunilor de mercenariat ale PMC Wagner. Potrivit raportului, cel puțin cinci conturi care distribuiau astfel de videoclipuri ofereau linkuri către canale telegrame sau pagini din VKontakte, unde erau publicate în mod regulat materiale legate cu oferte de recrutare ale PMC Wagner Group.

Analiștii au remarcat că zeci de videoclipuri care promovează activitatea Wagner Group apar zilnic pe TikTok, unele dintre aceste materiale video, potrivit NewsGuard, sunt realizate de profesioniști - persoane care au cunoştinţe de editare foto-video.

„Nu există loc pentru discursurile instigatoare la ură sau conținutul violent pe platforma noastră”, a comentat un purtător de cuvânt TikTok despre investigaţia realizat de NewsGuard. Până joi, multe dintre videoclipurile descoperite de News Guard nu mai erau disponibile pe rețeaua de socializare.

„Regulile comunității noastre afirmă în mod clar că nu permitem ca platforma noastră să fie utilizată pentru a amenința sau incita la violență. Vom lua măsuri împotriva conținutului care încalcă aceste politici”, spune purtătorul de cuvânt al rețelei sociale. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel